Istorie de succes: Vârsta nu prezintă un impediment la angajare în câmpul muncii

Paniș Valentina are 57 de ani și locuiește în satul Cîrnățeni, raionul Căușeni.

Dna Valentina s-a adresat la Direcția Ocuparea Forței de Muncă (DOFM) Căușeni după o lungă întrerupere de carieră. Având studii profesionale – diploma cu mențiune la specialitatea brutar de franzele, dumneaei întâmpina greutăți la angajare din cauza vîrstei. Descurajată, doamna Valentina intenționa să fie înregistrată cu statut de șomeră și să beneficieze de ajutor social.

S.R.L. „Andrelina-Lux” a deschis o patiserie nouă în raion și a creat 6 noi locuri de muncă pe care le-a declarat la DOFM Căușeni pentru a primi sprijin la recrutarea personalului. Angajatorul a fost informat despre posibilitatea de a beneficia de subvenție pentru angajarea persoanelor care necesită suport suplimentar pe piața muncii și a depus cererea cu privire la acordarea subvențiilor.

Doamna Valentina a fost selectată pentru a participa la interviul de angajare, pe care la promovat cu succes, fiind angajată la S.R.L. „Andrelina Lux” în calitate de patisier. Ea este foarte mulțumită de locul de muncă și este motivată să lucreze productiv un timp îndelungat.

La rândul său angajatorul beneficiază de subvenție și întenționează să-și lărgească afacerea prin elaborarea proiectului de inițiativă locală – va crea două locuri de muncă noi – muncitor auxiliar și bucatar și este dispus spre colaborare cu DOFM Căușeni pentru a benefecia de subvenții pentru crearea noi locuri de muncă și angajarea persoanelor care necesită suport suplimentar pe piața muncii.

Agenții economici care angajează persoane ce necesită suport suplimentar pe piaţa muncii pot beneficia de subvenţii lunare în sumă egală cu 80% din cuantumul salariul de bază, conform contractului individual de muncă, al angajatorului, dar nu mai mult de 50% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, pe un termen de 6 luni pentru fiecare șomer angajat, în cazul în care vor angaja, pe o perioadă nedeterminată sau determinată, cu o durată de cel puţin 12 luni şomeri, direcţionaţi de către subdiviziune teritorială pentru ocuparea forței de muncă.

Pentru mai multe informații despre măsurile active de ocupare a forței de muncă telefonează la Centrul de apel al ANOFM 0 8000 1000 (apel gratuit) sau adresează-te la cea mai apropiată subdiviziune a ANOFM, adresele le găsești aici: https://anofm.md/ro/subdiviziuni