COMUNICAT cu privire la Campania de sensibilizare consacrată Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, în perioada 30 noiembrie – 04 decembrie 2015

Agenția Națională amintește, că la 14 octombrie 1992, de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a fost proclamată Ziua de 3 decembrie – Zi Internațională a persoanelor cu dizabilități.
 
În contextul consemnării Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilități, în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2015 au fost organizate activități dedicate incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități, cu scopul de a sensibiliza opinia publică vizavi de situația integrării persoanelor cu dizabilități în viața socială, economică și culturală.
 
Pe parcursul acestei săptămâni, Ziua Internațională a Persoanelor cu dizabilități a fost celebrată prin organizarea mai multor activități de sensibilizare în ceea ce privește drepturile persoanelor cu dizabilități, dar și măsuri de combatere a discriminării sociale și profesionale a acestora.
 
În acest sens, au fost desfășurate acţiuni care includ:
- organizarea expoziției de fotografii realizate de către copii și adolescenți cu dizabilități „Lumea așa cum o văd Eu”, în incinta Bibliotecii Municipale Chișinău „B.P. Hajdeu”;
 
- organizarea expoziției cu vînzări a lucrărilor confecționate de către persoanele cu dizabilități, inclusiv beneficiari ai instituțiilor subordonate Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în incinta Centrului Republican pentru Copii și Tineret „Artico” din Chișinău;
 
- acțiuni social-culturale consacrate consemnării Zilei Internationale a persoanelor cu dizabilități: mese rotunde, conferințe, seminare cu genericul – incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, activități culturale pentru persoanele cu dizabilități organizate la nivel național și teritorial.
 
În context, Agenția Națională prin intermediul structurilor sale teritoriale au organizat 24 seminare informative cu participarea persoanelor cu dizabilități, cu oferirea informațiilor despre oportunitățile și serviciile pe care agențiile teritoriale le oferă persoanele aflate în căutarea unui loc de munca, locurile de munca libere gestionate și condițiile de ocupare a acestora, precum și cu angajatorii. De asemenea, a fost organizate 2 ședințe ale Clubului Muncii și 4 seminare de instruire. În total, au participat la seminarele organizate 1226 persoane, inclusiv 335 șomeri și 31 agenți economici. Subliniem, că la seminarele de informare au participat și tineri, inclusiv copii cu dizabilități și elevi ai gimnaziilor, liceelor.
 
 La fel, reprezentanții Agenției Nationale și structurilor sale teritoriale au participat la acțiunile organizate de către autoritățile publice locale, organizațiile neguvernamentale, asociațiile persoanelor cu dizabilități, ș.a.
 
În perioada 03 – 0 4 decembrie 2015: Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca a r. Dondușeni în colaborare cu Direcția de Învățămînt, Direcția de Asistență Socială, Protecția Familiei au organizat 2 seminare informative „Lumea din jurul tău” în incinta liceului teoretic „A. Mateevici” și a liceului „Gaudeamus”, cu participarea a 100 de liceeni din orașul Dondușeni. Iar la 2 decembrie, specialiștii din cadrul AOFM a r. Dondușeni au fost prezenți la evenimentul de lansare a Centrului de zi pentru persoanele vîrstnice și a persoanelor cu dizabilități.
 
Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca a r. Ialoveni a participat la acţiunile mediatice, organizate de către Publicaţia Periodică Independentă „Ora Locală”. Au fost mediatizate problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi la angajarea în câmpul muncii şi măsurile necesare care urmează a fi întreprinse de către autorităţile raionului şi societatea civilă întru depășirea lor fiind expediate către 1500 de abonați.
 
Agenția pentru Ocuparea Forței de Munca a r. Dubăsari a publicat articol „Sensibilizarea opiniei publice față de persoanele cu dizabilități” în Ziarul local „Dubăsărienii”, fiind plasat și pe pagina web a Consiliului Raional Dubăsari. Au fost prezenți la concertul organizat pentru persoanele cu dizabilități „Ziua Internațională a Persoanelor cu dizabilități”, organizat de Consiliul Raional Dubăsri, Direcția de Asistență Socială și de primăria satului Coșnița.
 
Agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca în cadrul Campaniei de sensibilizare consacrată Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilități, au organizat și participat în total  la 48 de activități în comun cu autoritățile publice locale, reprezentanți ai consiliilor raionale, direcțiilor de asistență socială, protecție a familiei, consiliile teritoriale de determinarea dizabilității și capacității de munca, instituții de învățământ, agenți economici, ONG-uri și mass-media locală.