Comunicat privind rezultatele Campaniei de informare consacrată Zilei Internaționale a Tineretului

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca (ANOFM) în comun cu agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca (AOFM) au organizat în perioada 06-12 august 2018 Campania de informare consacrată Zilei Internationale a Tineretului sub egida sloganului „Informat, implicat și angajat! Fii clientul AOFM!”.
 
Obiectivul general al Campaniei a fost creșterea nivelului de informare, a transparenței și accesibilității serviciilor AOFM în rândul tinerilor aflați în căutarea unui loc de munca.
 
În scopul creșterii șanselor de integrare profesională a tinerilor pe piața muncii, AOFM în comun cu partenerii au organizat în total 79 de activități ce s-au încadrat în obiectivele primordiale ale campaniei, la care au participat circa 1700 tineri, dintre care 69% femei tinere.
 
Obiectivul specific de informare a tinerilor a fost realizat de AOFM în cadrul a 28 seminare informative privind legislația în domeniul ocupării forței de munca și serviciile prestate de AOFM; 13 seminare instructive în tehnici și metode de căutare a unui loc de munca, 7 mese rotunde pe diferite tematici cu participarea partenerilor AOFM și 7 ședințe ale Clubului Muncii. În total în activități de informare au participat 1435 tineri, dintre care 70% femei.
 
În perioada Campaniei, AOFM au organizat 18 seminare de ghidare în carieră a tinerilor în vederea explorării oportunităților pe piața forței de munca, diversității profesiilor/meseriilor, și promovarea oportunităților Centrelor de Ghidare în Carieră, la care au participat 196 tineri, dintre care 68% femei.
 
În vederea sensibilizării angajatorilor pentru încadrarea în munca a tinerilor, inclusiv a absolvenților instituțiilor de învățământ au fost organizate în cadrul a 6 activități de recrutare, cu participarea a 47 tineri, dintre care 62% femei.
 
Pe parcursul desfășurării Campaniei de informare, AOFM au oferit consultații informative promovând profesiile/meseriile solicitate pe piața muncii pentru 200 tineri. AOFM Bălți, Anenii Noi, Călărași. Dubăsari, Edineț, Florești și Ștefan Vodă au desfăşurat ședința Clubul Muncii, care a avut drept scop fortificarea încrederii în rândul participanţilor, oferind suport informaţional privind competenţele unei persoane pentru circa 70 tineri.
 
În cadrul Campaniei, AOFM Bălți a organizat mai multe seminare în care a abordat diverse subiecte, precum: modalitățile de perfectare a unui CV și a unei scrisori de intenție, interviul de angajare şi modalitățile de prezentare în fața angajatorului. Voluntarii Centrului de Resurse pentru Adolescenți și Tineri din mun. Bălți au contribuit la organizarea și desfășurarea seminarului de orientare și ghidare în carieră a tinerilor.
 
AOFM Șoldănești, în comun cu reprezentanții Biroului Comun de Informații și Servicii au organizat activități de informare a tinerilor satului Salcia, unde au fost familiarizați cu activitatea AOFM, posibilitățile de planificare a carierei, metodele de căutare a locului de munca, cerințe de scriere și prezentare cu succes a unui CV.
 
AOFM Drochia la data de 12.08.2018 a participat la evenimentul consacrat Zilei Internaţionale a Tineretului, organizat de către Secţia Cultură Drochia şi Direcţia Generală Învățământ, Tineret şi Sport r. Drochia, venind cu o informație amplă privind serviciile prestate de către agenție. Tinerii interesați au fost informați despre locurile de munca vacante, despre posibilitățile de urmare a unui curs de calificare, recalificare sau perfecționare, facilitarea integrării sociale a șomerilor în concordanță cu aspirațiile lor profesionale și cu necesitățile pieții muncii.
 
AOFM Cahul a participat la evenimentul consacrat Zilei Internationale a Tineretului, organizat în cadrul Programului „Cahul - Capitala Tineretului 2018”. Specialiștii AOFM Cahul au acordat consultații și informații privind integrarea pe piața forței de munca și au pus la dispoziția participanților diverse pliante și materiale informative privind serviciile prestate de AOFM.
 
La data de 12.08.2018 AOFM Călărași a participat la Târgul Universal „La vatra olarului Vasilii Gonciari” cu o activitate de informare. Totodată, un accent aparte a fost pus pe informarea persoanelor reîntoarse de peste hotare despre serviciile oferite de agenţie şi despre oportunităţile de a se reintegra social.
 
În mai multe zone ale țării s-au desfăşurat activităţi de recrutare a personalului, care au avut ca scop informarea tinerilor privind condiţiile de angajare, programul de lucru şi specificul locurilor vacante declarate de către angajatori.
 
AOFM Călărași a organizat activitate de recrutare la data de 07.08.2018 pentru suplinirea locurilor de munca ambalatori, muncitori auxiliari și hamali la SRL „Nefis”, unde au participat 15 persoane, inclusiv 6 tineri.
AOFM Chișinău în comun cu SRL„Steinel Electronic” (la data de 08.08.2018) și cu SA„Nufărul” (la data 10.08.2018) au organizat activități de recrutare pentru suplinirea funcțiilor vacante de manager, conducător auto, recepționer comenzi, îngrijitor încăperi, montator dispozitive radio-electronice, magaziner. Persoanele participante s-au arătat interesate și au adresat întrebări privind ofertele de munca propuse de angajatori.
 
La data de 09.08.2018, AOFM Briceni a organizat cu „APM Automobile Protection” SRL activitate de recrutare pentru suplinirea funcțiilor vacante de controlori, cusători în industrie ușoară și muncitori necalificați în industria confecțiilor. La activitate au fost prezenți 16 participanți, dintre care 11 tineri.
 
De asemenea, AOFM Căușeni a organizat la data de 10.08.2018 activitatea de recrutare în comun cu SRL„Coroplast” pentru ocuparea locurilor de munca vacante la funcțiile de controlori calitate producție și procese tehnologice și ingineri pregătiți în diverse specializări, unde au fost prezente 16 persoane, dintre care 6 tineri.
 
Prin intermediul mass-mediei locale, au fost publicate un șir de materiale referitoare la oportunitățile oferite de AOFM tinerilor (Bălți - TV-Bălți, TV-Nord, ziarul regional „Спрос и предложение”, Ungheni - ziarul regional „Unghiul”), distribuindu-se și oferindu-se informații referitoare la site-ul și portalul administrat de ANOFM: www.anofm.md, www.angajat.md.
 
Pe parcursul I semestru al anului 2018 la AOFM au fost înregistrate cu statut de șomer 4408 de persoane tinere (16-29 ani), ceea ce constituie 26% din numărul total de șomeri înregistrați în perioada respectivă (16742 pers.). Au fost plasați în câmpul muncii 2460 tineri sau 56% din totalul tinerilor înregistrați ca șomeri.
 
ANOFM prin intermediul structurilor sale teritoriale îşi propune să îmbunătăţească în continuare comunicarea şi serviciile oferite persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, inclusiv tineri în scopul integrării acestora în câmpul muncii.