Statistica locuri vacante la data de 22.04.08.

Conform bazei de date a sistemului informaţional al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca la situaţia din 22.04.08 erau înregistrate 13 770 locuri de munca vacante, din care circa 77 la sută  pentru muncitori, iar 23 la sută pentru specialişti.


Preponderent, locurile vacante sunt destinate populaţiei din mediul urban. În aspect teritorial cele mai multe locuri vacante au fost înregistrate în mun. Chişinău şi Bălţi, raioanele Orhei, Cahul, Străşeni şi UTA Găgăuzia.


Se constată o discrepanţă considerabilă dintre cererea şi oferta forţei de munca în următoarele ramuri ale economiei naţionale: agricultură, industria prelucrătoare, învăţământ, construcţie, transport şi comunicaţii, etc.


Din totalul locurilor de munca vacante, 60 la sută erau propuse cu un salariu de pînă la 1500 lei.


Totodată în perioada 01.01.08 - 18.04.08 cu aportul agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de munca au fost ocupate 7833 locuri vacante.


Oferta locurilor de munca este diversă şi persoanele interesate să ocupe un loc de munca se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea locurile de munca sau pot accesa Portalul Guvernamental al pieţei muncii: www.jobmarket.gov.md, unde sunt postate locurile vacante pe fiecare raion, municipiu, UTAG şi indicate persoanele de contact cărora le pot solicita informaţii suplimentare.


Actualmente 16 agenţii teritoriale de ocupare a forţei de munca dispun de spaţii de informare şi aceasta oferă posibilitatea de folosire a metode contemporane de diseminare a informaţiei despre piaţa muncii pentru diferite categorii ale populaţiei.


În conformitate cu cadrul normativ şi legislativ, care reglementează activitatea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca aceasta, şi structurile sale teritoriale, desfăşoară diverse activităţi destinate persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca cum ar fi: medierea muncii, informare şi consiliere profesională, consultanţă şi asistenţă în scopul iniţierii unei activităţi de întreprinzător, orientare şi formare profesională, stimulare a mobilităţii forţei de munca, stimulare a angajatorilor pentru încadrarea în munca a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior, antrenare la lucrări publice.


Un loc aparte revine şi colaborării cu autorităţile publice locale pentru antrenarea temporară a şomerilor care nu au meserie/profesie la lucrări publice în folosul comunităţii. Numai în primul trimestru al anului în curs au fost antrenate la lucrări publice 788 persoane.


Pentru sporirea oportunităţilor de instruire şi angajare pentru tineret, reducerea sărăciei în zonele rurale, reducerea traficului de femei pentru munca forţată şi exploatare sexuală, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca în parteneriat cu Catholic Relief Services (CRS/META) oferă suport şi asistenţă pentru implementarea Proiectelor de generare a locurilor de munca (EGP) pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Proiectele „Generarea locurilor de munca ”, implementate cu succes în municipiile Bălţi şi Chişinău, raioanele Cahul, Soroca, Floreşti,  reprezintă un program de creare a locurilor de munca cu scopul de a oferi alternative tinerelor femei de la sate, supuse unui risc înalt de a fi traficate. Aceste proiecte oferă drept alternativă plecării peste hotare instruire profesională gratuită şi angajare garantată.  


Suplimentar femeile tinere mai beneficiază şi de instruire „vocaţională”, ajustată la necesităţile angajatorului, dezvoltîndu-şi abilităţile la utilizarea aparatelor de casă, psihologia activităţii comerciale, deservirea maşinilor de cusut, precum şi utilizarea calculatorului.


În cadrul Proiectului  „Generarea locurilor de munca la SA „Tricon”, Cahul, sînt selectate şi instruite tinere la specialitatea „cusătoreasă” (industria confecţiilor). Aici între ciclul de instruire şi plasare are loc perioada de stagiu la agentul economic.


Compania „Fourchette -M” şi „Banca de Economii” au instruit 120 de femei tinere social-vulnerabile cu vîrstă cuprinsă între 18-25 ani, din regiunile rurale ale municipiilor Bălţi şi Chişinău, care au fost angajate în reţeaua magazinelor alimentare „Fourchette” şi filialele „Băncii de Economii”.


Proiectul cu Întreprinderea cu Capital Străin „Floreana Fashion” SRL (Floreşti) derulat în parteneriat cu Centrul Tinerilor Antreprenori din Moldova „STEAUA”, Consiliul raional, Primăria, Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Munca şi reprezentanţi ai sectorului public şi privat din raionul Floreşti  vor contribui la reducerea nivelului de sărăcie a 250 de tinere prin instruirea profesională a acestora şi locuri de munca oferite în industria confecţiilor.


Acest proiect este unul din multiplele proiecte abordate în cadrul Declaraţiei de Parteneriat, semnată între Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca şi Catholic Relief Services (CRS/META) Moldova, care conţine drept obiective de colaborare formarea profesională a tinerilor în situaţiile de risc, facilitarea reabilitării victimelor traficului de fiinţe umane prin oferirea serviciilor de consiliere profesională, instruirea şi plasarea în cîmpul muncii.