Activităţi de promovare a Agenţiei Naţionale în cadrul Forumului Regional al Tinerilor Antreprenori organizat la Bălţi

In perioada 27-28 martie curent Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Munca Bălţi, a desfăşurat unTârg al locurilor de munca pentru tineri în cadrul Forumului Regional al Tinerilor Antreprenori.

Acest Forum a reprezentat o excelentă oportunitate pentru promovarea de ansamblu a serviciilor Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Munca şi, în particular,  a Agenţiei Bălţi, disponibilitatea de a susţine potenţialul şi iniţiativa tinerilor antreprenori – viitori angajatori ai forţei de munca, şi actorii regionali în crearea parteneriatelor pe piaţa muncii.

La deschiderea festivă a evenimentului dna R. Dogaru, vicedirector general al Agenţiei Naţionale, a menţionat că asemenea parteneriate dezvoltă capacităţile de  afirmare  a tinerilor antreprenori şi consolidează  eforturilor  pentru o mai bună integrare în mediul de afaceri a tinerii generaţii, iar activităţile desfăşurate în cadrul Forumului vor spori gradul de informare şi colaborare creativă a  participanţilor, de extindere a experienţei de deschidere a unei afaceri. Iar desfăşurarea Târgului locurilor de munca cu destinaţie specială pentru tineri se înscrie perfect într-o ambianţă creativă de schimb de informaţii cu atât mai mult, că unii tineri care au venit azi cu o istorie de succes au trecut şi „experienţa şomajului”.

Printre agenţii economici participanţi la Târg s-au regăsit SA „Bălţeanca”, ICS „Maxmanser” SRL, SRL DRA „Draexlmaier Automotive” ICS, SA „Moldagrotehnica”, SA „Coloana Mecanizată nr.67”, ProCreditBank.

Aceştia au venit la târg cu o ofertă de peste 200 locuri vacante,  solicitând cusătorese, asamblori, electromecanici, lăcătuşi, strungari, ingineri, maşinişti, tractorişti  muncitori auxiliari, casieri, etc.

Menţionăm în context, că în conformitate cu Barometrul profesiilor pentru anul în curs piaţa muncii din municipiu Bălţi indică şanse înalte de angajare pentru cusătorese şi asamblori. Lucru atestat şi în cadrul târgului, solicitarea pentru aceste profesii de top au 70 de asamblori şi 50 de croitorese.

În rezultatul târgului 42 de persoane au obţinut „trimiteri la munca”,  65 de persoane au completat CV,  iar 26 au solicitat înscriere la cursuri de formare profesională. Până în prezent au fost selectaţi de agenţii economici 30 de asamblori, 3 muncitori auxiliari şi  15 cusătorese.

La Forum au participat şi 7 şcoli profesionale: SP nr. 1, nr.2, nr.3 şi nr.5 din mun. Bălţi, Colegiul Industriei Uşoare, SRL „Miracol”, şi ŞP din or. Alexăndreni, care au prezentat vizitatorilor meseriile/profesiile, condiţiile şi posibilităţile de instruire.

Pentru persoanele care au vizitat Târgul Agenţia Bălţi a expus şi informaţia despre 700 locuri de munca vacante, provenite de la peste 50 de angajatori, înregistrate în baza de date, cadrul legislativ şi normativ ce ţine de ocuparea forţei de  munca şi diverse informaţii din domeniul pieţei muncii.

Totodată la dispoziţia vizitatorilor a fost pusă şi o gamă largă de materiale informative despre serviciile prestate pe piaţa forţei de munca de către structurile Agenţiei Naţionale, inclusiv despre Portalului pieţei muncii www.angajat.md  - instrument modern, rapid, comod şi uşor de utilizat destinat atât agenţilor economici pentru postarea ofertelor de munca, cât şi persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca pentru postarea CV-lor.

Desfăşurând acest târg în cadrul activităţii de parteneriat cu organizatorii Forumului Asociaţia Femeilor de Afaceri Bălţi,  Reprezentanţa Winrock Internaţional în Moldova, Fundaţia Internaţională "Liechtenstein Development Service” şi Fundaţia Argidius Agenţia Naţională a participat, în comun cu agenţiile teritoriale pentru ocupare a forţei de munca  din Regiunea de Nord, şi la Masa rotundă cu genericul „Programe de asistenţă şi suport pentru iniţierea şi dezvoltarea afacerilor mici” reiterând convingerea că un bun parteneriat pe piaţa muncii va impulsiona implicarea tinerilor în sfera activităţii economice la nivel local.