Azi a avut loc ședința Consiliului de administrație

La 24 decembrie curent a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca, agenda căruia a cuprins două chestiuni: aprobarea Prognozei pieţei muncii şi a Barometrului profesiilor pentru anul 2014 și aprobarea Planului acţiunilor Agenţiei Naţionale în promovarea politicilor pe piaţa forţei de munca.

Prognoza pieţei muncii și Barometrul profesiilor pentru a. 2014, a menționat dl Ştefan Clancea, director adjunct ANOFM, a fost elaborată după  metodologia anilor precedenți - prin metoda de chestionare a agenţilor economici, utilizând modalitatea eşantionării stratificate după forma de proprietate, domeniul de activitate şi numărul de angajaţi.

Cu referire la Planul acţiunilor Agenţiei Naţionale în promovarea politicilor pe piaţa forţei de munca, dl Ion Holban, director al Agenţiei Naţionale, a subliniat că acesta a fost elaborat în urma unei analize profunde a activităților desfășurate în acest an, a reușitelor și rezervelor existente actualmente, cât și ținând cont de concluziile Prognozei pieței muncii pentru a. 2014

Principalele obiective ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca pentru anul 2014 vor fi:

  • sporirea gradului de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca prin îmbunătățirea serviciilor prestate;
  • intensificarea  conlucrării cu angajatorii prin acordarea serviciilor de calitate şi uşor accesibile;
  • asigurarea creşterii nivelului de integrare profesională a tinerilor pe piaţa muncii;
  • incluziunea profesionala a persoanelor din grupurile vulnerabile, inclusiv a persoanelor cu dizabilități;
  • promovarea integrării pe piaţa muncii a lucrătorilor migranţi;
  • îmbunătățirea capacităților Agenției Nationale.

În anul 2014 Agenţia Naţională, în comun cu structurile sale teritoriale, va continua perfecţionarea continuă a serviciilor acordate persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, păstrând tendinţa spre o instituţie modernă, flexibilă, corespunzătoare cerinţelor pieţei forţei de munca.

Conform indicatorilor preconizaţi de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca, în anul 2014 vor fi evidenţiate circa 40 mii locuri vacante de munca, cca. 17,3 mii persoane vor fi  plasate în câmpul muncii şi vor fi antrenate în diverse programe de măsuri active şi pasive de protecţie socială.

Vor absolvi cursurile de formare profesională - 2,7 mii şomeri. Vor beneficia de bursă peste 2 mii şomeri, de ajutor de şomaj - 7 mii şomeri şi de alocaţie de integrare sau reintegrare profesională - 2,7 mii şomeri.

Majoritatea acţiunilor planificate vor fi realizate din contul mijloacelor financiare ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale de stat, în limita mijloacelor financiare aprobate pentru anul 2014. Unele acţiuni vor fi acoperite financiar din surse externe, conform acordurilor încheiate.     

Preşedintele Consiliului de administraţie dl Sergiu Sainciuc, viceministru al muncii, protecţiei sociale şi familiei, a menţionat că pe parcursul anului 2013 Agenţia Naţională a făcut faţă mai multor provocări, iar din informaţiile audiate la chestiunile incluse pe ordinea de zi este clar că cele preconizate pentru anul viitor s-au făcut în baza unei analize de selectare a acţiunilor după priorităţi: combaterea şomajului, creşterea gradului de ocupare, formarea profesională a şomerilor, activităţi de ţin de îmbunătăţirea cadrului legislativ şi normativ, protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, etc.

Totodată președintele Consiliului de administrație a menționat că o prioritate pentru Agenția Națională, inclusiv structurile sale teritoriale, rămâne a fi sporirea vizibilității acesteia pe  piața forței de munca.

În urma dezbaterilor membrii Consiliului de administraţie au aprobat Prognoza pieței muncii și Barometrul Profesiilor pentru a. 2014 și Planul Acţiunilor Agenţiei Naţionale în promovarea politicilor pe piaţa forţei de munca.

Menționăm în context că lansarea oficială a Prognozei pieței muncii și a Barometrului Profesiilor pentru a. 2014 va avea loc în luna ianuarie 2014.