Comunicat de presă cu privire la publicarea unor informaţii denaturate cu date statistice necorecte vizând problemele pieţei muncii şi şomajului înregistrat.

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca atenţionează, că în unele  surse mass-media (www.newsmoldova.md;     www.vybor.md;  www.kp.md;  canal „TSN Moldova” şi altele) în perioada  06-07  august curent, au fost publicate unele informaţii denaturate cu  date statistice necorecte vizând problemele pieţei muncii şi şomajului înregistrat.
În materialul publicat pe pagina agenţiei de presă Novosti Moldova (www.newsmoldova.md) din data de 6 august a fost publicată următoarea informaţie în limba rusă:
’’В Молдове официально зарегистрировано более 20 тысяч безработных
КИШИНЕВ, 6 августа  – Новости Молдова. В Молдове официально зарегистрировано более 20 тысяч безработных. Такие данные приводит Национальное агентство занятости населения РМ (НАЗН), передает агентство Новости-Молдова со ссылкой на пресс-службу ведомства. По информации источника, из числа нетрудоустроенных лиц около 10 тысяч человек потеряли работу в результате увольнения, а 400 человек сокращены в связи с пенсионным возрастом. Наибольшее количество соискателей работы приходится на людей от 30 до 45 лет. Согласно НАЗН, с начала года в РМ были трудоустроены 1,6 тысяч безработных.’’
Aducem la cunoştinţa tuturor cititorilor, că nici un colaborator al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca şi nici serviciul său de presă nu a furnizat careva informaţii privind piaţa muncii susnumitei agenţii de ştiri. Mai mult decât atât, pe pagina web a ANOFM la data de 6 august 2014 a fost publicat Raportul Statistic semestrial oficial, unde oricine are posibilitatea de a se informa din prima sursă despre situaţia pe piaţa muncii în Republica Moldova.
Conform raportului statistic pe parcursul a 6 luni ale anului  curent,  de către structurile Agenţiei Naţionale au fost înregistrate în calitate de şomer 20,2 mii persoane, dintre care:  demisionate - 8,3 mii persoane, concediate -1,3 mii persoane şi  la 1,5 mii persoane la care a expirat contractul individual de munca. În rezultatul diferitor măsuri active întreprinse de colaboratorii agenţiilor teritoriale au fost plasate în câmpul muncii – 8,6 mii persoane.
ANOFM îşi exprimă regretul, că astfel de denaturări în expunerea informaţiei au fost admise de către agenţia de presă Novosti Moldova,   iar celelalte publicaţii nominalizate au preluato şi republicato fără a verifica corectitudinea ei. Sperăm că acest incident nu a avut intenţia de a duce opinia publică în eroare, ci s-a produs în urma unei erori banale.
ANOFM întotdeauna a fost receptivă la solicitările mass - media de a furniza informaţia privind piaţa muncii. În continuare v-om fi recunoscători, dacă informaţia oficială , inclusiv cea statistică,  plasată pe pagina web  va fi utilizată de mijloacele de informare în masă pentru informarea corectă şi obiectivă a populaţiei.
În caz de necesitate suntem disponibili de a comenta, argumenta sau a da explicaţiile de rigoare la indicatorii pieţei muncii nemijlocit de la Agenţia Naţională.