Peste 3000 de locuri de muncă au fost propuse la Târgul locurilor de muncă din mun. Chișinău
Peste 3 000 de posturi vacante au fost propuse astăzi la Târgul locurilor de muncă desfășurat în capitală, organizat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
La eveniment au participat peste 60 de companii din diverse domenii de activitate: servicii, comerț, transport și depozitare, industria prelucrătoare, sănătate și asistență socială, administrare publică și asigurări sociale obligatorii, construcții și alte domenii.
Prezent la târg, Ministrul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), Alexei Buzu a menționat că scopul evenimentului este de a cerceta piața muncii și de a oferi o platformă de conexiune directă între angajatori și persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. „Mă bucur enorm de mult că un număr atât de mare de angajatori participă la târgul de astăzi. Sunt fericit să văd aici atât de mulți participanți. Un loc de muncă poate deschide oportunități noi în cariera profesională. De aceea, vă îndemn să discutați, să adresați întrebări și să faceți schimb de date de contact cu angajatorii. Am speranța ca în urma acestui târg, câți mai mulți tineri să-și găsească un loc de muncă. De la începutul acestui an, ANOFM a reușit să plaseze în câmpul muncii peste 11 000 de persoane depășind statisticile pe întreaga perioadă a anului 2023. Rezultatele remarcabile ne bucură și ne dorim în continuare ca cetățenii să muncească în țara noastră și să beneficieze de condiții bune de muncă”, a spus Alexei Buzu.
La rândul său, directoarea ANOFM, Raisa Dogaru, a subliniat că la eveniment persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot discuta direct cu angajatorii despre locurile de muncă vacante și condițiile de ocupare. Aceștia pot prezenta angajatorilor CV-ul şi stabili interviuri. „Sunt încîntată că evenimentul de astăzi are o prezență atât de mare. Mulțumim MMPS pentru susținerea acordată în implementarea politicilor pe piața muncii. Mulțumim partenerilor noștri. Îndemnăm persoanele să se adreseze la subdiviziunile teritoriale ale ANOFM pentru a fi informați despre toate ofertele de muncă, cât și despre spectrul larg de servicii și măsuri care au scopul de a facilita angajarea în câmpul muncii”, a afirmat Raisa Dogaru.
Peter Fenoy, Director de Țară HEKS/EPER, partener al evenimentului, a îndemnat angajatorii și persoanele să susțină „Un dialog activ pentru a identifica noi oportunități de angajare în diverse domenii de activitate. Noi ca parteneri, suntem mereu alături să sprijinim astfel de evenimente care au ca scop facilitarea integrării persoanelor pe piața muncii, fapt ce contribuie la o viață mai bună”. Totodată a îndemnat persoanele să participe la sesiunea de dialog privind antreprenoriatul social cu reprezentanții Comisiei Naționale pentru Antreprenoriatul Social pentru identificarea noilor perspective de carieră.
Rolf Peter, managerul proiectului, Promovarea angajării tineretului în Republica Moldova, implementat de GIZ, a menționat: „Scopul proiectului nostru este să ajutăm cât mai mulți tineri să intre pe piața muncii, fie prin instruire, activități educaționale sportive sau oportunități de angajare. Recunoaștem că reducerea distanței dintre tineri și piața muncii este una dintre cele mai mari provocări pentru Moldova, în special pentru cei care nu sunt implicați în educație, muncă sau formare (NEET). Evenimente precum acesta sunt esențiale pentru crearea de oportunități pentru tineri și întărirea legăturilor dintre mediul de afaceri și noua generație de angajați”.
Cu un cuvânt de salut în cadrul Târgului a venit președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, care a felicitat organizatorii evenimentului cu ocazia desfășurării acestuia. „Cele 60 de companii participante sunt în continuă creștere, sunt instituții de perspectivă. De aceea, îndemn tinerii care sunt în căutarea unui loc de muncă în Republica Moldova să participe activ la astfel de evenimente pentru a descoperi noi oportunități de angajare pe piața muncii”, a remarcat Sergiu Harea.
„Târgul locurilor de muncă a devenit deja un eveniment tradițional. Primăria municipiului Chișinău susține desfășurarea evenimentelor cu impact comunitar. Târgul reprezintă o platformă în care angajatorii și angajații au posibilitatea să comunice. Interacțiunea și comunicarea contează foarte mult. Mulțumim partenerilor evenimentului. Doar așa putem contribui la creșterea economică și bunăstarea cetățenilor”, a subliniat viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici.
De asemenea, la eveniment Direcția generală ocuparea forței de muncă municipiul Chişinău a prezentat participanților informații despre peste 6 000 de oferte de muncă înregistrate în baza de date, precum și a acordat servicii de intermediere și ghidare în carieră.
Agenda Târgului a inclus și o sesiune de dialog despre antreprenoriatul social, unde persoanele au avut posibilitatea să identifice noi perspective de carieră de la liderii și experții din industrie, să se conecteze cu oameni experimentați care împărtășesc aceleași idei și să exploreze modul în care pot avea un impact pozitiv prin idei de afaceri inovatoare.
Această activitate este organizată în cadrul proiectului „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas, HEKS - EPER Moldova și Norwegian Refugee Council, cu suportul financiar al Guvernului Elveției și a proiectului „Promovarea angajării tineretului în Republica Moldova”, finanțat de Guvernul Germaniei și implementat de GIZ Moldova.