Astăzi a avut loc Intrunirea republicană privind totalurile activității agențiilor teritoriale în a. 2012 și sarcinile prioritare pentru a. 2013
În perioada de referinţă activitatea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca şi a structrurilor sale teritoriale s-a axat pe realizarea Planului acţiunilor privind promovarea politicilor pe piaţa forţei de munca, Strategiei Naţionale privind politicile de ocupare a forţei de munca pentru anii 2007-2015 si măsurilor respective de dezvoltare a pieţei forţei de munca prevăzute în Programul de activitate a Guvernului Republicii Moldova „Integrarea Europeana: Libertate, Democratie, Bunastare” pentru anii 2012-2015.
În raportul prezentat dl Ion Holban, directorul Agenției Nationale, a menționat:
În scopul dezvoltării dialogului social, implicării mai multor actori la realizarea politicilor ce ţin de piaţa muncii un loc aparte a fost atribuit parteneriatului în implementarea politicilor în domeniul ocupării forţei de munca. Agenţiile teritoriale au organizat 131 de ședințe ale Consiliilor consultative în cadrul cărora s-au examinat diverse chestiuni privind activitățile acestora: de la aprobarea planurilor de acţiuni la sporirea numărului de şomeri plasaţi în câmpul muncii, formarea profesională la locul de trai, implementarea măsurilor de ocupare, lucrul cu angajatorii, etc. Pentru a stabili raporturi de colaborare au fost vizitate 1036 primării.
Un loc aparte în activitatea agențiilor a revenit măsurilor active de stimulare a ocupării forţei de munca. Anul 2012 se caracterizează printr-o diminuare semnificativă a numărului de şomeri înregistraţi. Dacă în anii 2009-2010 fluxul de şomeri înregistraţi a atins o medie anuală de 80382 persoane, atunci în anul 2012 numărul persoanelor înregistrate în căutarea unui loc de munca a scăzut substanţial, constituind 51378 persoane sau cu 23% mai puţin comparativ cu anul precedent. Această tendinţă de descreştere este cauzată de mai mulţi factori: diminuarea disponibilizărilor în masă; activitatea Inspecţiei Sociale a contribuit la reducerea numărului de persoane adresate la agenţiile teritoriale pentru a beneficia de careva facilităţi; persoanele înregistrate la agenţii în scopul primirii ajutorului social s-au convins pe parcurs că în cazul refuzului de a se angaja în câmpul muncii, nu li se mai acordă acest ajutor social şi în aşa caz nu mai revin la agenţie; migraţia forţei de munca.