Azi a avut loc lansarea Prognozei pieței muncii și a Barometrului profesiilor pentru anul 2013
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca este autoritatea publică centrală a serviciului de ocupare desconcentrat abilitată în conformitate cu legislaţia în vigoare să promoveze politicile, strategiile şi programele de stat în domeniul dezvoltării pieţei forţei de munca, protecţiei sociale a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, prevenirii şomajului şi combaterii efectelor lui sociale.
Agenţia Naţională își orientează activitățile spre oferirea unor servicii de calitate pe piața forței de munca. Un accent deosebit comportă în acest sens activităţile de dezvoltare a unor servicii reieşind din specificul necesităților diferitor categorii de persoane sau beneficiari de servicii în baza unei analize de selectare după priorităţi: combaterea şomajului, creşterea gradului de ocupare, formarea profesională a şomerilor, activităţi ce ţin de implementarea modificărilor în legislaţia din domeniu, protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, etc.
Dat fiind faptul că piaţa muncii vine mereu cu noi provocări, care impun reorientarea activităților spre cele mai bune practici internaţionale, Agenția Națională pentru a asigura servicii de calitate pe piaţa muncii, desfășoară diverse activități pentru a cunoaște factorii economici și sociali, care influenţează cerinţele beneficiarilor de servicii - persoanele aflate în căutarea unui loc de munca şi, respectiv, angajatorii.
În suportul serviciilor acordate populaţiei remarcăm Prognoza pieţei muncii şi a Barometrului profesiilor, pe care Agenţia Naţională o elaborează anual începând cu anul 2008. Aceasta oferă informaţii generale despre principalele tendinţe de pe piaţa forţei de munca – structura ocupării forţei de munca pe activităţi, crearea locurilor de munca, deficitul forţei de munca, cooperarea angajatorilor cu agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca în programe de instruire profesională, etc.
Acest pronostic este folosit pentru evaluarea schimbărilor ce vor avea loc pe piaţa muncii,
informarea absolvenţilor gimnaziilor şi liceelor despre profesiile prioritar solicitate pe piaţa muncii și cele care nu vor avea căutare din partea angajatorilor, identificarea numărului de şomeri pentru instruire profesională, meseriile prioritar solicitate pe piaţa muncii, cât și planificarea activităţilor Agenţiei Naţionale şi structurilor sale teritoriale.
Prognoza pieţei muncii pentru anul acesta a fost elaborată în urma chestionării a 3326 agenţi economici, din diverse ramuri ale economiei naţionale, referitor la investiţiile pentru dezvoltarea activităţii, evoluţia cererii de angajaţi, disponibilizarea angajaţilor, crearea locurilor noi de munca, lipsa forţei de munca, etc.
Agenţii economici, supuşi chestionării, a fost selectați după forma de proprietate, domeniul de activitate și numărul de angajaţi.
Conform datelor obținute în rezultatul chestionării în anul 2013 nu se prognozează o majorare a numărului de state de personal, numărul locurilor de munca noi create vor fi în descreştere faţă de anul precedent şi nu vor fi investiţii.
Și prognoza pentru anul acesta subliniază discrepanța dinte mediul rural și urban pe segmentul populația aptă de munca și locuri vacante: populaţia aptă de munca se află în mediul rural, iar locurile de munca vacante sunt înregistrate, preponderent, în mediul urban.
Datele obținute denotă că actualmente se impune și necesitatea reformării sistemului de învățământ profesional de diferite nivele, deoarece activitatea de formare profesională a cadrelor de diferite nivele, cât şi a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, nu este realizată eficient în conformitate cu cerințele pieţei muncii.
Menționăm în context, că recent Guvernul a aprobat Strategia de dezvoltare a învățământului vocațional-tehnic pentru anii 2013-2020, care prevede reformarea școlilor profesionale și de meserii și vizează instruirea vocațional-tehnică atractivă, accesibilă, orientată nu doar spre carieră, dar și flexibilă la cerințele actuale ale pieței forței de munca.
Barometrul profesiilor indică pentru anul 2013 şanse înalte de angajare pentru farmacişti, surori medicale, felceri, manageri, agenți în comerț, programatori, ingineri-proiectanți și ingineri electroniști. Totodată, Barometrul remarcă pentru specialitățile jurisconsult, economist, merceolog, psiholog, agronom, zootehnician, medic veterinar, chimist - șanse reduse de angajare.
Pentru profesiile muncitorești șanse înalte de angajare le au cusătoresele, bucătarii-cofetari, barmanii–chelneri, vânzătorii, tâmplarii, asamblorii, conducătorii de troleibuze, iar electromecanicii şi electromontorii în telecomunicaţii, telefoniştii, telegrafiștii, strungarii, tractoriștii, etc.– şansele la angajare sunt reduse.
Fiind un bun suport informativ Prognoza pieței muncii și Barometrul profesiilor vor ajunge și la acei, care urmează să facă o alegere a profesiei - absolvenţii liceelor şi gimnaziilor. Totodată, aceste pronosticuri vor fi puse și la dispoziţia autorităţilor publice centrale şi locale şi partenerilor dialogului social.
Anual Agenția Națională folosește acest pronostic la planificarea activităţilor agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de munca, în activitățile desfășurate pentru șomeri și angajatori, cât și pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de munca.