Circa 1500 de persoane au vizitat Târgul locurilor de muncă organizat în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Expoziţiei naţionale universale „Fabricat în Moldova”

Timp de patru zile, în perioada 30 ianuarie–2 februarie 2013, CIE “Moldexpo” a găzduit Târgul locurilor de munca, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Expoziţiei naţionale universale „Fabricat în Moldova”. Târgul locurilor de munca organizat de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca şi Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Munca a mun. Chişinău a constituit o reală oportunitate în vederea diseminării informaţiilor cu referire la locurile de munca vacante atât din mun. Chişinău, cât şi din toată republica.

Fiind unul dintre mai importante târguri desfășurat la nivel naţional acesta a atras 21 agenţi economici, care au anunţat concurs de angajare pentru cca. 700 locuri de munca vacante. Printre companiile participante se numără: SA „Moldcell”, BC „Procedit Bank” SA, IM „Efes Vitanta Moldova Brewery” SA, SRL ”Premier–Dona” (mun. Bălţi), SA „Tricon” (or. Cahul), ÎCS „Lear Corporation” (or. Ungheni), etc. şi 5 instituţii de învățământ profesional.

Ofertele locurilor de munca propuse au fost pentru un spectru larg de profesii precum cusători, croitori, tehnologi (industria uşoară), bucătari, barmani, agenţi/reprezentanţi în vânzări, specialişti în domeniul bancar, contabili, manageri în diverse domenii de activitate, ingineri, medici, etc.

Zilnic au participat la Târg câte 5–8 agenţi economici și 2 instituţii de învățământ profesional, ceea ce a oferit posibilitate vizitatorilor de a face cunoştinţă cu situaţia actuală a pieţei muncii, inclusiv locurile de munca propuse de angajatori şi posibilităţile de ocupare a acestora, profesiile/meseriile ce pot fi căpătate la instituţiile de învățământ. Târgul a reunit instituțiile de învățământ profesional și angajatorii, care au făcut un schimb de informații despre necesităţi şi cerinţe faţă de specialişti şi calificarea lor, cât și despre procesul de instruire.

Peste 1500 persoane aflate în căutarea unui loc de munca au avut ocazia de a consulta ofertele de locuri vacante înregistrate în baza de date a Agenţiei Nationale  şi cele propuse de agenţii economici prezenţi la Târg. Vizitatorii au avut posibilitatea să  depună CV-ul şi scrisoarea de intenţie pentru posturile oferite de companiile care au luat parte la eveniment. Mai mult de 300 persoane au participat la interviuri direct pe platoul târgului. Este prematur să se cunoască numărul persoanelor angajate în urma participării la Târg, însă conform datelor preliminare au fost selectaţi cca. 80 candidaţi pentru un interviu de angajare.  

Pentru companiile participante la eveniment Târgul locurilor de munca a fost o ocazie favorabilă pentru a prezenta persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca posturile vacante și condiţiile de angajare.

Specialiştii Agenţiei Nationale au oferit consultanță și informații atât numeroşilor participanţi la eveniment, cât şi angajatorilor prezenţi la expoziţie, care s-au arătat interesaţi de serviciile şi oportunităţile propuse. Astfel au fost promovate nu doare serviciile prestate gratuit de Agenția Națională, dar și dezvoltarea parteneriatelor pe piața muncii.

Târgul a oferit și posibilitatea de accesare operativă a portalului locurilor de munca www.angajat.md prin intermediul a două posturi de auto-informare. La dispoziţia persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca a stat şi banca electronică de date a Agenției Nationale cu peste 4000 locuri de munca libere înregistrate de la cca. 850 agenţi economici din diverse ramuri ale economiei naţionale, inclusiv a băncii electronice de date a locurilor de munca vacante din mun. Chişinău, precum şi multe alte informaţii utile.

Pe parcursul evenimentului reprezentanţii Cancelariei de Stat au prezentat celor interesaţi informaţii cu privire la cca. 300 posturi vacante din administraţia publică, care poate fi accesată şi pe site-ul http://cancelaria.gov.md/.

Parteneri în cadrul Târgului au fost și reprezentanţii Inspecţiei Muncii, care au informat populaţia cu privire la exercitarea controlului de stat asupra respectării actelor legislative şi normative în domeniul muncii.

În baza rezultatelor obţinute, concluzionăm că această măsură rămâne a fi una deosebit de binevenită în contextul în care obiectivele instituţiei au fost atinse.