Progrese semnificative în dezvoltarea forței de muncă și sprijinirea antreprenoriatului local în raionul Hîncești!

1

La data de 18.12.2024, conducerea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă a participat la ședința de raportare a rezultatelor intermediare ale Parteneriatului Local de Ocupare (LEP) din raionul Hîncești, organizată de către Comisia Teritorială pentru Consultări și Negocieri Colective din raionul Hîncești și implementat cu suportul Organizația Internațională a Muncii Moldova.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova, Confederaţia Naţională a Patronatului din RM - CNPM, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, Organizația Internațională a Muncii Moldova, Direcției Ocuparea Forței de Muncă Hîncești, dl Victor Mahu, precum și parteneri locali, naționali și internaționali.

Participanții la eveniment au subliniat că, în mai puțin de cinci luni, LEP Hîncești a obținut rezultate semnificative pe toate cele șapte linii de intervenție:

  • 127 de persoane inactive au fost identificate și înregistrate la STOFM pentru a beneficia de programe și servicii ce facilitează integrarea pe piața muncii.
  • Curriculumurile pentru patru meserii esențiale din construcții au fost elaborate și acreditate de Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.
  • 30 de șomeri au urmat o lună de teorie pentru meseriile de electromontator și tencuitor-zugrav la Școala Profesională Hîncești, urmând ca practica de trei luni să aibă loc în întreprinderi locale specializate.
  • Patru meșteri populari, inclusiv trei femei, au fost formalizați și au primit suport pentru modernizarea activității. Ei au instruit, pe baza curriculumului elaborat de Uniunea Mesterilor Populari, 10 șomeri care au obținut certificare oficială și intenționează să își lanseze propriile afaceri în meșteșuguri.
  • A fost înființată o cooperativă a producătorilor de prune care este pregătită să-și înceapă activitatea după renovarea sediului și achiziționarea echipamentului specializat pentru uscarea fructelor.
  • 27 de apicultori au urmat instruiri apicole și antreprenoriale pentru a-și formaliza activitatea și a fi pregătiți pentru a accesa programe naționale de finanțare.

,, Apreciez rezultatele intermediare ale Parteneriatului Local de Ocupare și efortul depus în tot acest parcurs precum și aportul Consiliului raional și actorilor locali implicați. ” a declarant Directoarea ANOFM, Raisa Dogaru.

LEP Hîncești a fost dezvoltat de MMPS, partenerii de dialog social (CNSM și CNPM) și Consiliul Raional Hincesti, cu sprijinul OIM, în cadrul proiectului „Ocupare incluzivă și productivă în Moldova”, finanțat de Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) al Elveției.

LEP Hâncești promovează colaborarea dintre sectorul public și privat, contribuind la dezvoltarea pieței muncii locale, creșterea incluziunii sociale și crearea unui mediu economic favorabil.