Istoria de succes a angajatorului din Cantemir care a obținut subvenție financiară prin intermediul ANOFM

Victor Culicovschi este unul dintre cei mai mari și mai activi antreprenori din raionul Cantemir. Și asta pentru că în doar câțiva ani a dezvoltat afaceri de succes în diverse domenii și a creat peste 40 de locuri de muncă.

Recent, antreprenorul a deschis și unul dintre cele moderne mall-uri din raionul Cantemir, unde a concentrat majoritatea liniilor sale de producere: brutăria, întreprinderea de prelucrare a cărnii, mini fabrica de textile. Cu o suprafață totală de peste 4 mii metri pătrați, centrul comercial oferă spații generoase și pentru alți antreprenori care vor să comercializeze produse autohtone în condiții confortabile și la preț rezonabil. De altfel, pentru Victor Culicovschi susținerea producătorilor autohtoni nu este un simplu slogan, ci un crez și un principiu de care se conduce în afaceri. ”Trebuie să le oferim consumatorilor noștri produse de calitate, crescute în Moldova, astfel să stimulăm economia națională și să creăm condiții pentru ca oamenii să rămână acasă și să muncească în condiții decente. Oamenii și pământul sunt cele mai importante resurse ale Republicii Moldova și trebuie valorificate corect”, susține antreprenorul.

Chiar și în această perioadă de criză provocată de pandemia COVID-19, antreprenorul a creat 15 locuri de muncă, inclusiv pentru patru persoane cu dizabilități. Cum a reușit această performanță? ”Loialitatea nu se cumpără, ea se cucerește prin atitudine corectă față de angajați, salarii atractive și condiții adecvate de muncă”, explică Victor Culicovschi. În consecință, au de câștigat ambele părți: atât angajații, cât și angajatorul.

Victor Culicovschi ne spune că un rol important pentru angajarea ultimelor 15 persoane l-a jucat și Direcția Ocuparea Forței de Muncă Cantemir, prin intermediul căreia a obținut subvenții de la stat pentru angajarea șomerilor, iar unii angajați au avut posibilitatea să fie instruiți la locul de muncă. De asemenea, o contribuție importantă pentru angajarea șomerilor a avut-o și Organizația Internațională a Muncii (ILO), care îi oferă pe parcursul a trei luni subvenții pentru fiecare persoană angajată.

Victor Culicovschi este unul dintre cei 20 antreprenori din raionul Cantemir care beneficiază de asistență în cadrul Parteneriatului Local de Ocupare (LEP) din Cantemir, care a fost creat la începutul acestui an de către ILO cu sprijinul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) din fondurile Cooperării Austriece pentru Dezvoltare cu scopul de a soluționa problemele de pe piața locală a muncii, de a genera locuri de muncă și a lansa noi afaceri.

”În cadrul LEP Cantemir, Victor Culicovschi a beneficiat de mentorat pentru elaborarea unui plan de extindere și operaționalizare a afacerii. Cu ajutorul acestui plan de afaceri, angajatorul a aplicat și la programele de subvenționare de stat, dar și a avut posibilitatea să acceseze creditele preferențiale oferite de Asociația de Economii și Împrumut (AEI)  pentru implementarea planului de afaceri. Subvenționarea este un ajutor necesar pentru antreprenorii care vor să-și dezvolte afacerile și să mențină sau să creeze locuri de muncă, mai ales în această perioadă de criză provocată de COVID-19”, susține Angela Danalachi, șefa Direcția Ocuparea Forței de Muncă Cantemir.

Pe lângă aceste beneficii, pentru fiecare loc de muncă creat, ILO a oferit angajatorului timp de trei luni o subvenție în valoare de 30% din salariul mediu pe economie. Pentru asta angajatorul trebuia să respecte câteva condiții: să emită un contract de muncă pe un termen nedeterminat pentru fiecare angajat, să angajeze persoane șomere înregistrate la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă și să plătească un salariu decent.

Datorită succesului obținut și a sprijinului de care a beneficiat, Victor Culicovschi  își dorește acum să-și extindă afacerea, să-și diversifice gama de produse, să sporească capacitățile de producere și chiar să-și transforme întreprinderea în una prietenoasă mediului.

Mai multe detalii despre posibilitatea obținerii subvenției, adresați-vă la una din subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (adresele acestora pot fi găsite accesând https://www.anofm.md/ro/subdiviziuni) sau telefonând la Centrul de Apel Piața Muncii la nr. de telefon 08000 1000, apel gratuit de pe telefonul fix pe teritoriul R. Moldova.