Tranziția tinerilor NEET pe piața muncii, discutată în cadrul șediței Comitetului de Coordonare a proiectului GIZ

1

Prioritățile de cooperare în vederea sprijinirii tinerilor din Republica Moldova să se încadreze în câmpul muncii au fost discutate în cadrul primei ședințe a Comitetului de Coordonare a proiectului „Promovare angajării tineretului în Republica Moldova”, implementat de GIZ împreună cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Din componența Comitetului fac parte reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Educației, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Cancelariei de Stat și Agenției Naționale pentru Tineret, precum și reprezentanți ai Ambasadei Germaniei la Chișinău și ai Agenției Germane pentru Cooperare Internațională (GIZ) Moldova.

În cadrul ședinței au fost prezentate și discutate activitățile curente ale proiectului. În primele luni de la demararea proiectului, printre altele, a fost achiziționat un automobil, laptopuri și telefoane pentru dotarea echipelor mobile ale oficiilor teritoriale ANOFM din Ungheni, Bălți, Orhei și Chișinău. De asemenea, a fost organizată o tabără pentru tineri în Chișinău, cu tematica „Sport pentru angajare,” și a fost lansat un studiu al pieței muncii în șase regiuni pentru identificarea oportunităților de angajare pentru tinerii NEET.

Printre activitățile planificate până la sfârșitul acestui an se numără lansarea unor cursuri de formare pe termen scurt pentru „Barista”, „Izolator Fațade”, „Manager Social Media” și „Manager Office”, care vor avea loc între octombrie și decembrie. De asemenea, va fi pregătită o campanie de informare și sensibilizare în rândul tinerilor pentru a-i încuraja să intre pe piața muncii și să profite de oportunitățile oferite de ANOFM.

Membrii Comitetului de Coordonare au agreat să mențină un dialog productiv pentru a atinge obiectivele proiectului în mod colectiv. Printre aceste obiective se numără sprijinirea unui număr cât mai mare de tineri NEET să își găsească un loc de muncă, consolidarea ofertelor de calificare și consiliere ale ANOFM, precum și crearea unei rețele locale pentru identificarea tinerilor NEET și sprijinirea acestora în tranziția spre angajare.

Proiectul „Promovarea angajării tineretului în Republica Moldova” este finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ). Ministerul Muncii și Protecției Sociale este partenerul politic din partea Republicii Moldova. Proiectul are un buget total de 3,8 milioane de euro, pe o durată de 3 ani.