Istorie de succes: O pensiune turistică din Molovata Nouă se dezvoltă grație unei subvenții pentru crearea locurilor de muncă

Victoria Mușinschi, o femeie ambițioasă, inteligentă, plină de energie, care a reușit să-și dezvolte o afacere, în localitatea sa de baştină – s. Molovata Nouă, raionul Dubăsari.

A început cariera, activând în cadrul Sanatoriului „Struguraș” din localitate, unde a acumulat pe parcursul a peste 15 ani, cunoștințe și noi abilități în domeniul hotelier.

Victoria spune că şi-a dorit mult să-şi valorifice experienţa acumulată în cadrul unei proprii afaceri, astfel în anul 2019 cu suportul familiei a reușit să deschidă o pensiune SRL „Vila Dorului” ce oferă servicii hoteliere și restaurant.

Victoria susține:

            „Începutul antreprenorial nu a fost deloc ușor, erau necesare investiții colosale, și aici am avut susținerea familiei; soțul și a părinții care au activat peste hotare, dar totuși această sursă financiară nu a fost suficientă pentru a putea acoperi întreg spectru de servicii propuse la pensiune.

            Atunci am decis să caut noi oportunități de finanțare. Accesând mai multe pagini de web, am accesat site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) www.anofm.md, unde am fost surprinsă să aflu că la crearea a noi locuri de muncă se oferă subvenții de 10 salarii medii pe economie. Am apelat la Secția ocuparea  forței de muncă Dubăsari, unde am fost informată detaliat cu privire la măsurile ce trebuie întreprinse pentru a beneficia de subvenții.

            Atunci la moment îmi doream foarte mult să procur hidrobiciclete de apă, pentru a putea oferi un nou serviciu clienților noștri, ținând cont de faptul că pensiunea se află pe malul râului Nistru.”

Grației suportului financiar în sumă de 81,075 MDL (sau 4,609 USD) oferite de ANOFM și Organizația Internațională a Muncii (ILO), Victoria a reușit să-și dezvolte afacerea prin oferirea a unui nou serviciu în cadrul pensiunii, prin procurarea a trei hidrobiciclete de apă și crearea a două locuri de muncă.

Subvenția oferită de ANOFM reprezintă o măsură activă implementata în baza Legii 105 din 14.06.2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă  și asigurare de șomaj. Pentru anul 2021 această măsura este implementată cu suportul metodologic și financiar al ILO. În baza unui Acord de Implementare, în valoare de 122 mii dolari SUA, ILO este partenerul de bază al ANOFM în elaborarea și implementarea politicilor de ocupare.

Mai multe detalii despre posibilitatea obținerii subvenției, adresați-vă la una din subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (adresele acestora pot fi găsite accesând https://www.anofm.md/ro/subdiviziuni) sau telefonând la Centrul de Apel Piața Muncii la nr. de telefon 08000 1000, apel gratuit de pe telefonul fix pe teritoriul R. Moldova.