Statistica locurilor vacante din 09.06.08.

Conform bazei de date a sistemului informaţional al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca la situaţia din 09.06.08 erau în evidenţă 16 866 locuri de munca vacante, din care circa 73,7 la sută  pentru muncitori, iar 26,3 la sută pentru specialişti.


Preponderent, locurile vacante sunt destinate populaţiei din mediul urban. În aspect teritorial cele mai multe locuri vacante sunt în evidenţă în mun. Chişinău şi Bălţi, raionul Orhei, UTA Găgăuzia şi raioanele Cimişlia şi Străşeni.


Se constată o discrepanţă considerabilă dintre cererea şi oferta forţei de munca în următoarele ramuri ale economiei naţionale: agricultură, industria prelucrătoare, învăţământ, construcţie, transport şi comunicaţii, etc.
Din totalul locurilor de munca vacante 57,4 la sută erau propuse cu un salariu de pînă la 1500 lei.


Totodată în perioada 01.01.08 - 09.06.08 cu aportul agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de munca au fost ocupate  13 290 locuri vacante.


Oferta locurilor de munca este diversă şi persoanele interesate să ocupe un loc de munca se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea locurile de munca sau pot accesa Portalul Guvernamental al pieţei muncii: www.jobmarket.gov.md, unde sunt postate locurile vacante pe fiecare raion, municipiu, UTAG şi indicate persoanele de contact cărora le pot solicita informaţii suplimentare.


În conformitate cu cadrul normativ şi legislativ, care reglementează activitatea Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca aceasta, şi structurile sale teritoriale, desfăşoară diverse activităţi destinate persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca cum ar fi: medierea muncii, informare şi consiliere profesională, consultanţă şi asistenţă în scopul iniţierii unei activităţi de întreprinzător, orientare şi formare profesională, stimulare a mobilităţii forţei de munca, stimulare a angajatorilor pentru încadrarea în munca a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior, antrenare la lucrări publice.


Pe parcursul luni mai curent, în conformitate cu Planul de acţiuni consacrat Anului Tineretului, Agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca au organizat Târguri locale ale locurilor de munca pentru tineret.
Scopul târgurilor a fost oferirea posibilităţilor tinerilor de negociere în direct cu angajatorii privind încadrarea în câmpul muncii şi ocuparea locurilor de munca libere. De asemenea tinerii au fost informaţi despre oportunităţile de formare profesională prin intermediul instituţiilor de învăţământ de diferite nivele, care au participat în cadrul târgurilor.


Un obiectiv important în realizarea acestor măsuri este dezvoltarea parteneriatului pe piaţa muncii îndreptat spre grupul ţintă – tinerii.


Târguri ale locurilor de munca pentru tineret au fost desfăşurate în 19 localităţi ale republicii: municipiile Chişinău şi Bălţi, raioanele Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călăraşi, Cimişlia, Donduşeni, Dubăsari, Edineţ, Făleşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Sîngerei, Străşeni, Ungheni, Unitatea Teritorial Autonomă Găgăuzia.
Agenţiile teritoriale au organizat tîrgurile cu implicarea autorităţilor administraţiei publice locale, direcţiilor de învăţământ, tineret şi sport teritoriale, structurilor sindicale şi patronale din teritoriu, precum şi instituţiilor de învăţământ superior şi profesional tehnic, organizaţiilor non-guvernamentale.


Agenţiile teritoriale au depus eforturi în conlucrarea cu agenţii economici pentru a asigura prezenţa agenţilor economici la târg cu locuri de munca libere pentru tineret.


La târgurile organizate au participat 300 de angajatori şi 3,9 mii persoane în căutarea locului de munca.
În cadrul tîrgurilor s-au propus peste 4,8 mii locuri de munca, iar circa 800 de persoane au fost selectate pentru a fi angajate.


Pe parcursul lunii iunie curent 9 agenţii (Anenii Noi, Criuleni, Glodeni, Rezina, Soroca ş. a.) vor continua organizarea ţîrgurilor locurilor de munca pentru tineret.