Programul UN Women „Abilitarea economică a femeilor prin creşterea oportunităţilor de angajare în câmpul muncii în Republica Moldova” – în acţiune...

Recent la Sângerei a fost lansat, Biroul Comun de Informaţii şi Servicii, deschis în cadrul Programului UN Women „Abilitarea economică a femeilor prin creşterea oportunităţilor de angajare în câmpul muncii în Republica Moldova”, implementat de către Fondul Naţiunilor Unite pentru Femei în comun cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei cu susţinerea financiară a Guvernului Suediei prin intermediul Agenţiei Suedeze de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare.



Raionul Sângerei a fost selectat în calitate de raion pilot în anul 2010 (alături de alte trei  raioane - Teleneşti, Nisporeni şi Cantemir) pentru desfăşurarea activităţilor acestui program la nivel local, iar Biroul Comun de Informaţii şi Servicii a fost propus în calitate de inovaţie pentru facilitarea accesului la informaţii şi servicii de calitate, în special din comunităţile rurale. Biroul reuneşte prestatori de servicii din sectorul public, privat şi societatea civilă. Sub egida Consiliului Raional furnizează informaţii şi prestează servicii în mod coordonat privind angajarea în câmpul muncii, protecţia socială, agricultura, cadastru, iniţierea şi dezvoltarea afacerilor.



Biroul Comun de Informaţii şi Servicii a devenit operaţionaldin 28 octombrie 2010 şi a înregistrat deja primele rezultate în activitatea sa: prezintă informaţii actualizate, accesibile şi detaliate, oferă soluţii la întrebările şi problemele vizitatorilor, dispune de „Echipa mobilă” - serviciu prestat în localităţile raionului şi posibilitatea abilitării economice a femeilor, în special din mediul rural.



Fiind axat pe angajarea femeilor în câmpul muncii, abilitarea economică şi protecţia socială a acestora prin acces la informaţii şi servicii de calitate, consolidarea capacităţilor la nivel instituţional şi îmbunătăţirea cadrului legislativ-normativ în domeniu, acest program continuă implementarea politicilor de asigurare a drepturilor umane ale femeilor şi a egalităţii de gen în republică.



Furnizarea informaţiei şi prestarea serviciilor cu scopul identificării unui loc de munca sau auto-angajarea femeilor reprezintă o prioritate a statului, inclusiv în cadrul actualului Program de Guvernare, care conţine un capitol separat axat asupra egalităţii de gen şi non-discriminării pe piaţa muncii, precum şi creşterea eficienţei prestării serviciilor. Coordonare mai bună pentru abilitarea economică a femeilor este scopul Biroul Comun de Informaţii şi Servicii din Sîngerei.



Astăzi, 16 martie 2011, şi la Teleneşti se lansează Biroul Comun de Informaţii şi Servicii.



Menţinăm în context, că Agenţia Naţională prin intermediul agenţiilor teritoriale de ocupare a forţei de munca va participa la desfăşurarea diferitor activităţi de parteneriat în cadrul acestui proiect.