Vizită la Agenţia Naţională....

Astăzi, o Misiune a Organizaţiei Internaţionale a Muncii a întreprins o vizită de lucru la Agenţia Naţională având drept scop prezentarea obiectivelor proiectului “O mai bună guvernare a migraţiei de munca şi a calificărilor lucrătorilor migranţi”. Proiectul este finanţat de Comisia Europeană în cadrul Programului tematic de cooperare cu ţările în curs de dezvoltare în domeniul migraţie şi azil şi va fi lansat într-un şir de ţări, printre care şi Republica Moldova, pe o durată de 30 de luni.



Proiectul va avea partu compartimente, care se vor referi la:



·        o mai bună gestionare şi dezvoltare a migraţiei de munca şi a calificărilor (în comun cu proiectul UE privind pactul de mobilitate);



·        dezvoltarea calificărilor prin o mai bună armonizare a acestora pe piaţa forţei de munca (activităţi ce ţin de recunoaşterea recalificărilor obţinute în străinătate la nivel de ramură);



·        coordonarea susţinerii de securitate socială (prin diferite mecanisme, inclusiv consolidarea capacităţilor în acest domeniu);



·        consolidarea capacităţii de acumulare şi armonizare a cunoştinţelor obţinute în urma migraţiei în scop de munca).



Proiectul va fi condus de un Consiliu director, în care vor intra reperezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului Educaţiei, parteneri socilali, Agenţia Naţională, proiectului de mobilitate cu UE.



În context reprezentanţii Misiunii au menţionat, că informarea cetăţenilor despre migraţia forţei de munca şi posibilităţile legale de participare la piaţa forţei de munca, oferirea condiţiilor de recunoaştrere a calificărilor obţinute prin munca în străinătate, inclusiv prin crearea unui Centru de evaluare a capacităţilor profesionale şi dezvoltarea profilurilor profesionale – sunt obiective clar structurate pentru activităţile proiectului.



Cu referire la domeniul migraţiei forţei de munca dl Ion Holban, directorul general al Agenţiei Naţionale, a informat despre cadrul legislativ şi normativ ce vizează problema, despre competenţele instituţiei, activităţi întreprinse şi opţiuni actuale, menţionând în context că în ţările UE pleacă din republica Moldova specialişti calificaţi. Astfel, actualmente piaţa forţei de munca solicită specialişti calificaţi în construcţii, medicină, telecomunicaţii, textile, agricultură, etc.



Misiunea Organizaţiei Internaţionale a Muncii a fost informată despre activităţile desfăşurate de proiectul "Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor în cadrul parteneriatului de mobilitate cu UE". Acest proiect european de mobilitate legală susţine un şir de activităţi implementate atât de Agenţia Naţională pentru Ocuparea  Forţei de Munca, cât şi de alte autorităţi cu responsabilităţi în domeniu, care se axează pe integrarea economică şi socială a persoanelor care vor reveni acasă, schimb de experienţă şi bune practici între UE şi RM, diverse programe de sensibilizare a opiniei publice privind procesul legal de migraţie.



Companiile de informare despre piaţa muncii desfăşurate în Germania şi Italia, pentru moldovenii care temporar locuiesc în aceste ţări, şi deschiderea Centrului de Apel - piaţa muncii sunt o experienţă bună pentru Agenţia Naţională la capitolul mobilitatea forţei de munca şi studierea experienţei altor ţări privind reintegrarea voluntară.



Părţile au făcut un schimb de păreri privind obiectivele preconizate pentru viitorul proiect şi specificul evoluţiei proceselor migraţionale, activităţile de armonozare a calificrărilor la revenirea migranţilor în ţară în sopul reintegrii acestora pe piaţa muncii, susţinerea persoanelor care ar dori să revină voluntar în ţară etc.



În timpul întrevederii, director general, a făcut o retrospectivă a problemelor actuale care se conturează pe piaţa forţei de munca, a strategiilor de dezvoltare a pieţei forţei de munca şi sarcinile prevăzute în programul de activitate al Guvernului.