Companie de informare despre piaţa muncii din RM organizată pentru cetăţenii moldovenii care temporar muncesc în Italia...

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca în colaborare Ambasada Republicii Moldova în Italia, Serviciul Public de Ocupare din Italia şi Asociaţiile moldovenilor din Italia vor desfăşura la 22 mai curent, în or. Roma (Italia) o campanie de informare a cetăţenilor moldoveni, care trăiesc şi muncesc temporar în această ţară şi doresc să revină în ţară, despre  piaţa forţei de munca din RM şi oportunităţile de reintegrare pe piaţa muncii. Acţiunea este susţinută de proiectul „Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor în cadrul parteneriatului de mobilitate cu UE” şi este finanţată de Uniunea Europeană.



Scopul acestei campanii de informare este de a stabili şi menţine legătura cu cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare, de a comunica direct şi de a-i informa despre situaţia actuală pe piaţa forţei de munca şi tendinţele de dezvoltare ale acesteia, cadrul legislativ al pieţei muncii şi instituţiile statului care promovează politicile şi programele de dezvoltare ale pieţei forţei de munca, cât şi posibilităţile de reintegrare.



Menţionăm, că actualmente pe piaţa muncii unele companii solicită prioritar forţă de munca calificată şi este important ca cetăţenii noştri să cunoască această informaţie, să poată contacta direct cu angajatorii în cazul dacă ar dori să revină acasă.



Interesaţi să atragă personal, cu experienţă de munca acumulată de cetăţenii noştri în Italia s-au arătat 10 angajatori din diferite domenii ale economiei naţionale: SA „ Introscop”, ÎM „Efes Vitanta Moldova Brevery” SA, ÎCS „Draexmaier Automobile”, BC „ProCreditBank” SA, ÎCS „Luna Ambalaj&Reclama” SRL; SRL „MTB Construct”, IM „FX-Consult” SRL, SRL „Cheminees”, „DIAGARAS” SRL şi  ÎM „Orange” SA.



Angajatorii prezenţi la Târg vor propune circa 900 oferte de angajare cu salarii atractive. Propunerile de angajare sunt pentru manageri vânzări sau lucru cu clienţii în diferite domenii; contabili, ingineri şi arhitecţi diverse domenii; specialişti în audit; dulgheri, zidari, betonişti, tencuitori, operatori cablaje auto; lucrători bancari etc.



La acest eveniment va participa unul din cei mai stabili parteneri ai Agenţiei Naţionale - Organizaţia Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), care va prezenta ,,Programul PARE 1+1” - Program pilot de atragere a remitenţelor prin care Guvernul promovează mobilizarea resurselor umane şi financiare ale migranţilor în scopul de a desfăşura activitate antreprenorială în R. Moldova. Astfel pentru fiecare leu investit în afaceri în Republica Moldova, din veniturile obţinute în străinătate, se oferă un leu din partea statului.



Având în vedere că principala barieră cu care se confruntă migranţii când revin în ţară este lipsa informaţiilor şi cunoştinţelor privind înregistrarea, planificarea şi gestionarea eficientă a unei întreprinderi, Programul oferă posibilitatea de a participa la cursuri de instruire în domeniul antreprenoriatului.





În cadrul acestei campanii Agenţia Naţională va veni cu un pachet standard de informaţii ce ţin de situaţia actuală a pieţei muncii, inclusiv despre activitatea Centrului de Informare şi Centrului de Apel  al pieţei muncii  - instrumente moderne de difuzare a informaţiei, care sunt accesibile şi persoanelor aflate departe de hotarele ţării. Totodată Agenţia Naţională  va pune la dispoziţia participanţilor baza de date a locurilor de munca vacante la zi.





În context amintim, că Agenţia Naţională a mai organizat astfel de evenimente în spaţiul european pentru cetăţenilor noştri aflaţi departe de casă, actuala companie fiind la a patra ediţie. Experienţa acumulată arată că conaţionalii noştri au manifestat de fiecare dată interes pentru acest mod de informare despre piaţa muncii din R. Moldova, i ar Agenţia Naţională stabilind legături cu concetăţenii noştri aflaţi în străinătate la necesitate, dacă ei doresc să revină acasă,  le poate acorda ajutor şi susţinere la integrarea pe piaţa muncii din Republica Moldova.





Evenimentul se va desfăşura la 22 mai 2011 pe adresa:



Hotelul Massimo D ' Azeglio via Cavour 18, Roma, Italia.