Un nou acord de colaborare întru îmbunătățirea integrării pe piața muncii a tinerilor expuși riscului de excluziune socio-profesională din Republica Moldova

1

În vederea îmbunătățirii integrării pe piața muncii a tinerilor expuși riscului de excluziune socio-profesională, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) și Asociația Obștească „Eco-Răzeni” la data de 7 aprilie 2025, au semnat un acord de colaborare în cadrul proiectului ce vizează 22 de raioane din regiunile Centrul și Sudul Moldovei.

Proiectul „VIA – Îmbunătățirea integrării pe piața muncii. Suport pentru tinerii expuși riscului de excluziune socio-profesională din Republica Moldova și vestul Ucrainei” se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, inclusiv celor din categorii defavorizate, cu dizabilități și tinerilor aflați în afara sistemului educațional și de formare (NEET).

ANOFM și Eco-Răzeni prin acest proiect vine să sprijine tinerii aflați în căutarea unui loc de muncă, oferindu-le suport la angajare și acces la diverse activități educaționale. La fel aceste activități sunt destinate tinerilor care doresc să își construiască un parcurs educațional clar și orientat pe carieră, contribuind astfel la creșterea nivelului de realizare personală și profesională.

Scopul principal al proiectului este de a ajuta participanții să înțeleagă cerințele pieței muncii și să își dezvolte competențe esențiale, cum ar fi autocunoașterea, comunicarea eficientă și abilități de cooperare. De asemenea, tinerii vor învăța cum să redacteze un CV profesional și cum să participe cu succes la interviuri de angajare. Proiectul va oferi și suport în identificarea locurilor de muncă adecvate și va sprijini tinerii pe parcursul întregului proces de angajare, astfel încât aceștia să aibă șanse mai mari de succes pe piața muncii.

Activităţile includ:

  • 48 de ateliere educaționale în unități de învățământ, cu accent pe sprijinirea elevilor expuși riscului de marginalizare, având ca beneficiari direcți aproximativ 1.440 de tineri din ultimii ani de gimnaziu;
  • 1.125 de sesiuni de consiliere individuală, oferite de specialiști în orientare profesională, pentru 250 de tineri vulnerabili, pe o perioadă de șase luni;
  • 180 de participanți vor finaliza programul de coaching, beneficiind de consiliere vocațională pentru dezvoltarea competențelor necesare angajării.

Proiectul este finanțat de către Ministerul Federal Austriac pentru Afaceri Sociale, Sănătate, Îngrijire și Protecția Consumatorului, pentru perioada 2025-2026, şi urmează a fi implementat în raioanele: Anenii Noi, Călărași, Criuleni, Dubăsari, Hîncesti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni, Șoldănești, Telenești, Ungheni, Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Ștefan-Vodă, Taraclia și UTA Găgăuzia.