Mai multe instituții din domeniul muncii și protecției sociale vor colabora pentru a pilota conceptul de „ghișeu unic”

Astăzi, 9 februarie 2023, a fost semnat un Acord de colaborare între Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Casa Națională de Asigurări Sociale și alte cinci instituții din subordinea ministerului, în vederea pilotării mecanismului de prestare a serviciilor în domeniul muncii și protecției sociale după principiul Ghișeului unic.

Ghișeul Unic – mecanism prin care este facilitat accesul rapid și convenabil a cetățenilor la informații și servicii publice în domeniul muncii și protecției sociale într-un singur punct de acces, adaptat nevoilor beneficiarilor, prin implementarea unor practici și instrumente inovatoare.

Deschiderea proiectului pilot va avea loc în data de 12 februarie curent, iar pilotarea Ghişeului unic se va realiza în cadrul Casei Teritoriale de Asigurări Sociale sect. Botanica, mun. Chișinău, str. Burebista, 108.

Astfel, în cadrul Ghişeului unic vor fi prestate, pe lângă serviciile Casei Naționale de Asigurări Sociale, şi serviciile din domeniul muncii şi protecției sociale oferite de către instituţiile subordonate Ministerului Muncii și Protecției Sociale, şi anume Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Consiliul National pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare, Agenția Teritorială de Asistența Socială Centru și Inspectoratul de Stat al Muncii.

„Această inițiativă se înscrie în eforturile de digitalizare a serviciilor publice pentru a le face mai accesibile cetățenilor. Prestarea serviciilor sociale după un model integrat va însemna, cu siguranță, mai puține drumuri făcute la diferite instituții pentru cetățeni și mai multă transprență și eficiență a serviciilor publice”, a menționat minsitrul muncii și protecției sociale Alexei Buzu.