Istorie de succes: Cu suportul ANOFM ai posibilitatea să deschizi propria afacere

Direcția ocuparea forței de muncă (DOFM) Drochia, în conformitate cu art. 39 din Legea 105 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj, a finisat procedura de Consultanță, asistență și sprijinirea inițierii unei afaceri cu înregistrarea unei întreprinderi noi SRL ”SUCCES SERCRIS”, cu sediul în satul Nicoreni, r-l Drochia și angajarea în sectorul rural a unei persoane înregistrate cu statut de șomer.

Crîșmaru Sergiu, un tânăr ambițios, reîntors de peste hotare, s-a adresat la DOFM Drochia determinat să se angajeze în câmpul muncii, aici, acasă, alături de familie. Conlucrând cu specialiștii de la subdiviziune a acceptat provocarea inițierii unei afaceri, în urma căreia și-a creat un loc de muncă atât pentru el însuși, cît și oportunitatea creării locurilor noi de muncă în sectorul rural, pentru consătenii săi.

Prin intermediul măsurii active de ocupare a forței de muncă, domnul Crîșmaru a reușit să înregistreze o întreprindere nou creată în sectorul rural, care se va ocupa cu creșterea vitelor mari cornute, producerea și realizarea laptelui de vaci. Astfel, și-a creat un loc de muncă pentru el însuși, cu perspectiva de extindere și crearea locurilor noi de muncă în sectorul rural. Locul de muncă nou creat este pentru profesia de tractorist, șomerul are studii și acte confirmative în domeniul dat. Pentru dotarea locului de muncă, prin intermediul măsurii active au fost procurate utilaje complimentare la tractorul pe care îl deține aplicantul cu drept de proprietate.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă acordă consultanță, asistență și suport pentru inițierea unei afaceri și oferă subvenții.

Subvenția se acordă pentru compensarea cheltuielilor de înregistrare a întreprinderii, conform legislației, precum și pentru procurarea echipamentelor tehnologice, mașinilor, utilajelor și a instalațiilor de lucru, aparatelor și instalațiilor de măsurare, control și reglare, tehnicii de calcul, materiei prime, mobilierului pentru dotarea spațiilor amenajate.

Subvenționarea se realizează prin compensarea de către Agenția Națională a 80% (dar nu mai mult de 20 salarii medii pe economie pentru anul precedent) din cheltuielile necesare inițierii unei afaceri și dotării locului/locurilor de muncă nou/noi create.

Pentru mai multe informații despre inițierea unei afaceri, persoanele pot telefona la Centrul de apel al ANOFM - 0 8000 1000 (apel gratuit) sau se pot adresa la cea mai apropiată subdiviziune a ANOFM: https://anofm.md/ro/subdiviziuni