Istorie de succes: Nicolae a însușit profesia de mecanic auto și acum practică stagiul profesional la un salon de reparare a autovehiculelor

Mocan Nicolae, în vărstă de 37 de ani a lucrat peste hotare în Israel și a revenit acasă alături de familie. În 2021 s-a adresat la Direcția ocuparea forței de muncă Căușeni în căutarea unui loc de muncă decent și bine plătit ca să-i asigure existența. Însă locurile de muncă muncitorești care i se propuneau erau puțin remunerate.

În urma consultației de ghidare în carieră oferită de specialiștii  DOFM Căușeni, Nicolae a beneficiat de un curs de instruire la profesia mecanic auto, cu o durată de 6 luni.

Din lipsa experienței nu a putut fi angajat la întreprinderile de deservire auto din localitate. Acum practică stagiul profesional la un salon de reparare a autovehiculelor timp de 4 luni, după care va rămîne să lucreze ca angajat la întreprindere.

L-am găsit pe Nicolae în timpul lucrărilor de reparație a unui automobil alături de mentor.Este mulțămit că în timpul acumulării practicii profesionale este remunerat prin bursă plătită de ANOFM. Speră că pentru efortul depus și profesionalismul acumulat va fi răsplătit corespunzător așteptărilor. Angajatorul este mulțumit de inițiativa și interesul manifestat și crede că va avea un angajat de durată.

Stagiul profesional se organizează cu o durată de până la 4 luni pentru șomerii fără vechime în muncă în profesia deținută, șomerii care nu au activat în profesia deținută în ultimii doi ani premergători datei înregistrării cu statut de șomer, în scopul dobândirii abilităților practice, în baza contractului încheiat între angajator, șomer și Agenția Națională.

Pe parcursul desfășurării stagiului profesional, șomerul-stagiar poate beneficia de bursă lunară neimpozabilă, în cuantum de 35% (3685,19 lei) din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, care se acordă proporțional frecvenței la programul de stagiu profesional.

Pentru mai multe informații despre măsura activă Stagiul profesional, telefonează la  Centrul de apel al ANOFM 0 8000 1000 (apel gratuit) sau adresează-te la cea mai apropiată subdiviziune a ANOFM, adresele le găsești aici: https://anofm.md/ro/subdiviziuni