Lecții practice cu multe emoții pozitive în cadrul Instruirilor pentru certificarea cunoștințelor la profesia îngrijitor de copii (bonă)

Sesiunea de instruire  în cadrul procesului de certificare a cunoștințelor pentru profesia îngrijitor de copii (bonă) este în plină desfășurare. În contextul implementării prevederilor art.35 al Legii nr.105/2018 cu privire la ocuparea forței de muncă și asigurarea de șomaj, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) susține financiar Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) în procesul de certificare a cunoștințelor şi competențelor obținute în contexte de educație nonformală și informală a șomerilor și persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, inclusiv a cetățenilor din Ucraina, pentru profesia de îngrijitor de copii (bonă) în cadrul Centrului de validare instituit de Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău. În acest context s-a decis constituirea a două grupuri de studii la profesia de îngrijitor de copii (bonă), unul pentru cetățenii ucraineni cu predare în limba rusă și cel de-al doilea pentru cetățenii din R. Moldova cu predare în limba română.

Menționăm faptul că procesul de certificare a cunoştinţelor pentru profesia îngrijitor de copii (bonă) include şi o sesiune de instruire obligatorie atât pentru beneficiarii fără experiență, cât şi pentru cei cu experiență în domeniu. Durata studiilor este de circa 1,5 luni. Instruirea va avea loc atât în format online (orele teoretice se vor desfășura în zilele de marți până vineri, orele 18:00-21:00), cât şi fizic (instruirea practică se va desfășura în zilele de sâmbătă, orele 9:30-15:00).

La data de 1 martie 2023 a demarat sesiunea de instruire pentru grupul cu predare în limba română. Grupul a fost constituit din 16 solicitanți de la ANOFM  selectați prin intermediul subdiviziunilor teritoriale, care au reușit deja să participe în cadrul lecțiilor practice în incinta Colegiul „Alexei Mateevici” din Chișinău.        

Participantele dornice de cunoștințe mărturisesc că au acumulat experiențe unice în cadrul instruirilor atât în cadrul lecțiilor teoretice desfășurate online, cât și pe parcursul orelor practice și au trăit emoții și momente de neuitat.

Sesiunea de instruire în cadrul procesului de certificare a cunoștințelor pentru profesia îngrijitor de copii (bonă) cu predare în limba română se va desfășura până pe data de 14 aprilie 2023, după care va fi anunțată data începutului sesiunii de instruiri cu predare în limba rusă. Reamintim că procesul de selectare a potențialilor beneficiarii ai măsurii de certificare a cunoștințelor din rândul cetățenilor ucraineni continuă, doritorii se pot adresa subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă  (https://anofm.md/ro/subdiviziuni) sau pot suna la Centrul de Apel al ANOFM – 0 8000 1000.