În atenția agenților economici! Anunț privind înregistrarea angajatorilor disponibili de a participa la măsura de stagiu profesional pentru șomeri

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (în continuare – ANOFM) informează despre demararea procesului de înregistrare a angajatorilor disponibili de a participa la măsura de stagiu profesional pentru anul 2023.

Stagiul profesional se organizează cu o durată de până la 4 luni pentru șomerii fără vechime în muncă în profesia deținută, șomerii care nu au activat în profesia deținută în ultimii doi ani premergători datei înregistrării cu statut de șomer, în scopul dobândirii   abilităților practice, în baza contractului încheiat între angajator, șomer și Agenția Națională.

Șomerii antrenați în stagiu profesional beneficiază de o bursă lunară neimpozabilă, în cuantum de 35% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, care se acordă proporțional frecvenței la programul de stagiu profesional.

Stagiul profesional se realizează în cadrul unităților de drept public sau privat, care au informat subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă (în continuare – STOFM) în a cărei rază își desfășoară activitatea despre disponibilitatea de participare la măsura dată.

Angajatorii participanți în măsura de stagiu profesional beneficiază pe toată durata stagiului de o subvenție lunară egală cu 30% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, pentru fiecare șomer-stagiar.

             Pentru a participa în măsura de stagiu profesional, angajatorii trebuie să întrunească următoarele condiții:

•          să fie înregistrați conform legislației;

•          să nu aibă activitatea suspendată, să nu se afle în proces de insolvabilitate sau lichidare;

•          să nu aibă datorii față de bugetul public național pentru anul precedent;

•          să dispună de personal calificat pentru a exercita funcția de mentor pe perioada stagiului;

•          să asigure că activitățile desfășurate de șomerii-stagiari pe parcursul stagiului profesional contribuie la punerea în aplicare a cunoștințelor teoretice și sunt relevante profesiei/meseriei/ocupației pe care aceștia o dețin;

•          să asigure respectarea cerințelor de securitate și sănătate în muncă, precum și respectarea prevederilor aplicabile ale legislației muncii

•          să completeze Declarația privind întrunirea condițiilor de acordare a subvenției aferente stagiului profesional (formularul poate fi descărcat aici)DOCX;

•          să depună la STOFM în raza căreia își are activitatea Înștiințarea privind disponibilitatea de a participa în măsura de stagiu profesional (formularul poate fi descărcat aici)DOCX;

•          să asigure condițiile pentru stagiul șomerului-stagiar, conform programului de stagiu (formularul poate fi descărcat aici)DOCX.

Modul și condițiile de acordare a subvenției pentru desfășurarea stagiului profesional sunt prevăzute de art.34 din Legea nr.105 din 14.06.2018 cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj și Procedura de desfășurare a stagiului profesional (Anexa nr.4 la Hotărârea Guvernului nr.1276 din 26.12.2018 pentru aprobarea procedurilor privind accesul la măsurile de ocupare a forței de muncă).

Pentru informații suplimentare puteți contacta Centrul de Apel al ANOFM la numărul de telefon 0 8000 1000 (apel gratuit din Republica Moldova) sau vă puteți adresa la cea mai apropiată subdiviziune teritorială pentru ocuparea forței de muncă.

  Adresele și datele de contact ale STOFM pot fi găsite accesând: https://www.anofm.md/ro/subdiviziuni.