Peste 20 de persoane înregistrate cu statut de șomeri sunt instruite privind oportunitățile de lansare a afacerilor și crearea locurilor de muncă

În perioada 1-4 noiembrie, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în comun cu asistența Organizației Internaționale a Muncii (OIM) organizează un curs de instruire antreprenorială pentru 26 de persoane înregistrate cu statut de șomeri care doresc să lanseze o afacere și să creeze locuri de muncă.

În cadrul seminarelor online participanții discută despre evaluarea oportunităților și identificarea ideilor de afaceri, marketing și promovare, gestiunea financiară, managementul calității și a resurselor umane, planificarea afacerii, posibilitățile de finanțare a afacerilor, dar și alte subiecte de interes din domeniul antreprenorial. De asemenea, participanții sunt ajutați să elaboreze planuri de afaceri pentru lansarea afacerii. Cu aceste planuri de afaceri, șomerii care doresc să inițieze o afacere ar putea obține în acest sens subvenții, în conformitate cu prevederile articolului 39 din Legea cu privire la promovarea ocupării forţei de muncă și asigurarea de șomaj, care prevede compensarea cheltuielilor de înregistrare a întreprinderii, conform legislației, precum și pentru procurarea echipamentelor tehnologice, maşinilor, utilajelor şi instalaţiilor de lucru, aparatelor şi instalaţiilor de măsurare, control şi reglare, tehnicii de calcul, materiei prime, mobilierului pentru dotarea spaţiilor amenajate, cu condiția de a iniția o afacere prin care își creează loc de muncă.

În cadrul instruirii sunt utilizate elemente ale programul OIM Inițiază și Îmbunătățeste-ți Afacerea (din engleză Start and Improve Your Business (SIYB)), în special modului Generarea unei Afaceri cu accent pe identificarea ideilor pentru afaceri care să genereze crearea de locuri de muncă mai multe și mai bune pentru femei și bărbați.

În cadrul seminarelor, participanții vorbesc și despre experiența proprie în accesarea diferitor fonduri. De asemenea, sunt prezentate și istoriile de succes ale antreprenorilor care deja au beneficiat de oportunitățile de lansare a afacerii prin accesarea subvențiilor oferite de ANOFM. Cum ar fi și cazul Elenei Rîbacon din satul Plopi, raionul Căușeni, care datorită unei subvenții și-a creat un loc de muncă și a dezvoltat o secție sportivă pentru arte marțiale în localitatea sa de baștină.

Seminarele fac parte dintr-un șir de activități realizate de ANOFM cu susținerea financiară și metodologică a ILO în vederea creării locuri de muncă decente. Bugetul oferit de ILO pentru  activitățile de implementare a măsurilor active este de peste 122 mii dolari SUA. Cu ajutorul acestei asistențe, ANOFM va implementa măsurile active prevăzute în Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj și anume: articolul 39, care prevede consultanță și asistență pentru inițierea unei afaceri. Aceste măsuri sunt adresate persoanelor care doresc să înființeze o afacere proprie, să recâștige independența financiară și astfel să creeze locuri de muncă.

Șomerii înregistrați la subdiviziunile teritoriale ale ANOFM care vor să lanseze o afacere, pot prezenta planurile lor de afaceri la ANOFM pentru a beneficia de o subvenție unică: compensarea a 50% din cheltuielile suportate, dar nu mai mult de 10 salarii medii lunare pe economie, adică maximum 91,159 lei lei. Angajatorul este obligat să mențină locurile de muncă create pe o perioadă de cel puțin 18 luni.

Mai multe informații despre susținerea proiectelor de inițiative locale, găsiți în Ghidul privind accesarea măsurii de „Consultanța, asistența și sprijinirea inițierii unei afaceri.

 

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactați: vrabie@ilo.org sau iachimov@ilo.org sau să sunați la + (373) 78 11 33 90.