Istorie de Succes: Mariana – tânăra mămică care a reușit să-și obțină o profesie

Astăzi o prezentam pe Țurcan Mariana, o tânără din Anenii Noi, care a demonstrat că prin muncă și determinare poți cu ușurință să combini „funcția” de mămică cu cea de absolvent al cursurilor de formare profesională, iar de ceva timp încoace și cu cea de femeie în afaceri.

Are 34 de ani și vine din satul Cobușca Veche, Anenii Noi. În 2021 a apelat la Direcția pentru ocuparea forței de muncă Anenii Noi, unde a primit informații despre posibilitatea de a participa la cursuri de formare profesională.

Ulterior, timp de 6 luni a urmat cursurile de contabilitate C1, desfășurate la Chișinău. „Cursurile au fost foarte utile și m-au ajutat să-mi înființeze o întreprindere individuală în Anenii Noi, bazată pe producerea și comercializarea țevelor de inox, coșurilor de fum ș.a.”, ne-a povestit Mariana.

Recent a contactat din nou Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar deja nu în calitate de șomer, ci de întreprinzător, apelând la Programul de susținere a proiectelor de inițiative locale – măsură activă de ocupare a forței de muncă, destinată agenților economici, în scopul stimulării creării locurilor de muncă în mediul rural.

Dacă încă nu aveți o profesia sau o meserie, apelați la cea mai apropiată subdiviziune a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), pentru a beneficia de un curs de instruire și a obține diploma de bucătar, croitor, frizer, lăcătuș sau altă profesie din topul celor mai căutate de angajatorii locali.

Cursurile sunt gratuite și durează 1-7 luni, în funcție de profesia/meseria solicitată. Cursanții beneficiază de bursă lunară, acoperirea cheltuielilor de cazare și de transport, iar după absolvire, reprezentanții structurilor teritoriale de ocupare a forței de muncă (STOFM) le asigură suport în obținerea unui loc de muncă.

De asemenea, prin intermediul STOFM, puteți obține o subvenție destinată pentru procurarea echipamentelor, mașinilor, utilajelor, aparatelor şi instalațiilor de măsurare, control și reglare, tehnicii de calcul, mobilierului, necesare pentru dotarea spațiilor destinate activității economice. Adresele STOFM le găsiți aici.

Pentru mai multe informații despre cursuri sau despre subvenționare, apelați la Centrul de apel al ANOFM: 0 8000 1000 (apel gratuit din RM); +373 22 838 414 (apel cu tarif normal din străinătate).

Program de muncă al STOFM: luni-vineri, orele 08:00-16:30 (pauză 12:00-12:30)