Noutăți din teritoriu: Vizite la Centrele de plasament temporar pentru refugiații ucraineni

            Pe parcursul lunii august subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă au efectuat vizite de informare la Centrele de plasament temporar pentru refugiații ucraineni.

            Șefa Direcției generale ocuparea forței de muncă municipiul Chișinău, doamna Ala Șupac și specialiștii direcției au vizitat 20 Centre de plasament temporar pentru refugiații din Ucraina.

Cetățenii ucraineni  au fost informați  privind încadrarea în câmpul muncii în Republica Moldova pe perioada stării de urgență  fără obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă.

Persoanele cointeresate  au fost familiarizate  cu ofertele de muncă declarate de angajatorii care sunt disponibili de a încadra în muncă cetățeni ucraineni.  

          Șefa Direcției ocuparea forței de muncă Cahul, doamna Evghenia Dinu și specialistul principal al direcției, dna Marina Gîlca au vizitat 3 Centre de plasament temporar pentru refugiații din Ucraina în municipiul Cahul.

Au informat despre necesitățile de formare profesională prin  intermediul cursurilor a persoanelor din categoria refugiaților. Au fost identificați solicitanți din rândul cetățenilor din Ucraina înregistrați ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

Cetățenii ucraineni  au fost informați  privind încadrarea în câmpul muncii în Republica Moldova pe perioada stării de urgență  fără obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă.

Persoanele cointeresate  au fost familiarizate  cu ofertele de muncă declarate de angajatorii care sunt disponibili de a încadra în muncă cetățeni ucraineni.  

         Șefa Direcției pentru ocuparea forței de muncă Strășeni, Galina Rodideal a vizitat Centrul de plasament temporar pentru refugiații din Ucraina, din satul Cojușna.

Cetățenii ucraineni au fost informați despre posibilitățile de încadrare în câmpul muncii în Republica Moldova pe perioada stării de urgență, au fost familiarizați cu ofertele de muncă declarate de angajatorii care sunt disponibili de a încadra în muncă refugiații ucraineni, au aflat despre situația angajării concetățenilor la întreprinderile din republică până la momentul actual.

Totodată cetățenii refugiați au fost informați despre oportunitatea de organizare a cursurilor de formare profesională cu susținerea partenerilor, iar pentru evaluarea necesităților reale li s-a solicitat doritorilor să se înscrie în lista candidaților din categoria refugiaților.

Despre posibilitățile de angajare și oportunitățile de înscriere la cursurile de formare profesională DOFM Strășeni a informat refugiații stabiliți în localitățile raionului prin intermediul autorităților publice locale.

Cetățenii ucraineni se pot angaja în Republica Moldova 

Conform Dispoziției nr. 4 din 1 martie 2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, fără obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă, cetățenii ucraineni se pot angaja în Republica Moldova. Angajarea se va face în baza contractului individual de muncă pe durata determinată pentru perioada stării de urgență.

Vă adresați la angajator cu:

  • actul de identitate
  • codul numeric personal (IDNP) atribuit DVS la intrarea pe teritoriul Republica Moldova și/sau solicitat la centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice (ASP).

Pentru suport la angajare, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) prin intermediul subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (STOFM): https://anofm.md/ro/subdiviziuni oferă:

  • informații privind locurile de muncă vacante;
  • date de contact ale angajatorilor;
  • ghidare și suport la angajare.

Program de muncă al STOFM: luni – vineri, orele 08:00 – 16:30 (pauză 12:00 – 12:30).

În atenția angajatorilor

Aveți dreptul să angajați pe piața muncii din RM fără dreptul de ședere în scop de muncă  în perioada stării de urgență a cetățenilor Ucrainei

Angajatorii urmează pașii:

  1. încheierea unui contract individual de muncă cu cetățeanul din Ucraina cu înscrierea codul IDNP a cetățeanului pe contractul de muncă și mențiunea ”pe perioada stării de urgență”
  2. în termen de 5 zile de la data încheierii contractului expediază către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) la poșta electronică angajare_ua@anofm.md:
  • copia actului de identitate a cetățeanului ucrainean;
  • copia contractului de munca, întocmit conform legislației aplicabile pentru cetățenii Republicii Moldova;
  • informația privind codul numeric personal (IDNP) 

Pentru mai multe informații:

  • adresați-vă la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (STOFM):  https://anofm.md/ro/subdiviziuni, program de muncă: luni – vineri, orele 08:00 – 16:30 (pauză 12:00 – 12:30
  • Centrul de apel al ANOFM: 0 8000 1000 (apel gratuit din RM), (+37322) 838 414 (apel cu tarif normal din străinătate)