Antreprenorii care creează locuri de muncă la sate vor beneficia de subvenții

Pelaghea Tipu este directoarea și fondatoarea companiei ”Preva” din localitatea Peresecina, raionul Orhei, companie specializată în producerea uniformelor și echipamentelor de protecție. Compania a beneficiat anul trecut de o subvenție acordată de către Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii (ILO). Acest lucru i-a permis să-și reinventeze afacerea și să creeze noi locuri de muncă. Astăzi în cadrul companiei activează 13 angajate, toate fiind din localitate. Angajatele sunt mulțumite că au un loc de muncă lângă casă, cu un program flexibil și cu un salariu competitiv. Acesta este și motivul pentru care o bună parte dintre ele lucrează aici de la înființarea companiei, adică din 2006.

Fiind de specialitate tehnician în industria de confecții, Pelaghea Tipu se ocupă și de elaborarea modelelor, ținând cont de preferințele, dar și de specificul și necesitățile fiecărui client, totodată, respectând normele de securitate pentru confecționarea unor  echipamente. Atenția la detalii, abordarea individuală a clienților și calitatea stofelor și a croielii sunt atuurile datorită cărora au fost mereu solicitați și au rezistat pe piață chiar și în cele mai dificile perioade, cum ar fi criza pandemică.

Compania ”Preva” a fost prima companie din raionul Orhei care a beneficiat de subvenții din partea ANOFM. Datorită subvenției în valoare de peste 82 mii de lei, Pelaghea Tipu a reușit să procure utilaj și mobilier pentru spațiul comercial, mașini de cusut, surfilator, un sistem de supraveghere, ceea ce i-a permis să mai creeze două locuri de muncă.

”Un asemenea program de subvenționare este foarte benefic pentru business-ul mic și mijlociu. E o mare încurajare pentru noi, producătorii. De exemplu, pentru noi această subvenție ne-a deschis noi perspective: odată cu amenajarea spațiului comercial am înțeles că trebuie să lucrăm nu doar pentru contractele la zi, dar să producem marfă și pentru depozit, să avem mereu marfă în stoc, ceea ce potrivit estimărilor noastre ne va ajuta să mărim vânzările cu cel puțin 20 la sută. De asemenea, am început să investim în promovare. Orice program de asistență te stimulează și te obligă să faci următorul pas, să evoluezi și să faci schimbări în bine”, spune Pelaghea Tipu.

Ea susține că marele avantaj al acestui program de subvenționare este faptul că procedurile de aplicare sunt simple, iar procesul de selectare este unul transparent. Totodată, ajutorul financiar vine la pachet cu mentorat și instruire, ceea ce este valoros pentru orice antreprenor, indiferent de cât de multă experiență ar avea.

ANOFM implementează din 2021 o măsură de subvenționare privind ocuparea forței de muncă destinată agenților economici, în scopul stimulării creării locurilor de muncă în mediul rural, prevăzută în art. 40 din Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj. 

Subvenția este destinată exclusiv pentru procurarea  echipamentelor tehnologice, mașinilor, utilajelor, aparatelor și instalațiilor de măsurare, control și reglare, tehnicii de calcul, mobilierului pentru dotarea spațiilor amenajate destinate activității economice pentru care s-a solicitat finanțare.

Mărimea subvenției constă în compensarea a 65% din cheltuielile suportate, maxim 10 salarii medii lunare pe economie (max. 91159 lei) în condițiile acoperirii de către întreprinderea beneficiară de subvenție a 35% din costul proiectului, care poate fi cuantificată monetar.

ANOFM continuă și în acest an să implementeze această măsură de subvenționare și orice agent economic poate solicita subvenții dacă întrunește anumite condiții.

Cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii, ANOFM a pilotat în 2021, în premieră, măsurile active de ocupare a forței de muncă în câteva raioane din Republica Moldova. Pe parcursul anului trecut, 13 antreprenori din mediul rural au beneficiat de subvenții pentru a crea locuri de muncă și și-au extins afacerile în mai multe domenii, cum ar fi agricultură, turism rural, servicii, construcții și renovare, patiserie și industria textilă. Suportul financiar oferit de ILO pentru implementarea acestor măsuri active de ocupare a forței de muncă prevăzute în articolele 39 și 40 din Legea cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj este de 122 mii dolari SUA.

Materialul video poate fi urmărit AICI.

ANOFM informează că Susținerea proiectelor de inițiative locale este o măsură activă de ocupare a forței de muncă destinată agenților economici, în scopul stimulării creării locurilor de muncă în mediul rural.

Pentru anul 2022, ANOFM a planificat pentru măsura de subvenționare privind susținerea proiectelor de inițiative locale, conform art.40 din Legea 105/2018, un buget de 898000 lei.

Pentru a beneficia de subvenție, angajatorul va depune la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă (în continuare – STOFM), în raza căreia își are activitatea următoarele documente:

Pentru a solicita subvenția privind susținerea proiectelor de inițiative locale, angajatorii trebuie să întrunească următoarele condiții:

  • să fie înregistrați conform legislației și să activeze în mediul rural;
  • să nu aibă activitatea suspendată, să nu fie în proces de insolvabilitate sau lichidare;
  • să nu aibă datorii față de salariați pentru anul precedent;
  • să nu aibă concedieri de salariați în ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de acordare a subvenției, cu excepția cazurilor în care raporturile de muncă au fost sistate în temeiul art. 82 din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003;
  • să prezinte un plan de afaceri care prevede crearea a cel puțin unui loc de muncă nou în mediul rural și costul estimat pentru crearea acestuia;
  • să asigure cofinanțare de 35% din costul estimat al proiectului, care poate fi cuantificată monetar.

Despre data-limită de depunere a cererilor/data suspendării înregistrării cererilor pentru acordarea subvențiilor în condițiile art.40 din Legea 105/2018 pentru anul 2022, ANOFM va informa suplimentar.

Ghid privind accesarea masurii de initiative locale, art.40PDF

Pentru informații suplimentare rugăm să contactați Centrul de Apel al ANOFM la numărul de telefon 0 8000 1000 (apel gratuit din Republica Moldova).     

Adresele și datele de contact ale STOFM pot fi găsite accesînd: https://anofm.md/ro/subdiviziuni.