„Nu am ezitat nicio clipă să ofer un loc de muncă unei refugiate”

Yulia Bespalova din Kharkiv s-a refugiat temporar la Bălți, împreună cu fiul ei de 8 ani. Fiind educatoare cu experiență în sistemul Montessori, a găsit repede un loc de muncă în calitate de logoped la o grădiniță municipală.

„Am fost impresionată de viteza cu care Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a efectuat toate procedurile birocratice și mi-a găsit un loc de muncă”, spune Yulia.

În timp ce vorbește, Yulia supraveghează copiii care se joacă: unii îi aduc flori și pietricele, alții îi povestesc despre bucuriile și grijile pe care le au.

„Pentru mine munca este cea mai bună terapie… În special acum, mă simt extrem de norocoasă și chiar alintată de energia și bunătatea copiilor, dar și de căldura cu care echipa mă sprijină în mod necondiționat. Îmi va fi dor de ei toți când mă voi întoarce acasă”.

„Am fost uimită să aflu că Yulia este educatoare certificată în sistemul Montessori, și nu am ezitat nicio clipă să-i ofer acest loc de muncă. Este ceva nou pentru mine și o posibilitate minunată să-mi împărtășesc propria experiență, precum și să înțeleg mai bine cum funcționează această metodă și cum am putea să ne unim forțele pentru a oferi copiilor atât o experiență interesantă, cât și o educație adecvată”, spune Svetlana Tugarova, directoarea grădiniței.

De la începutul războiului, peste 130 de angajatori din Moldova au oferit peste 2.100 locuri de muncă pentru refugiații din Ucraina, în domenii precum: IT, construcții, inginerie, croitorie, asistență medicală, horeca și altele.

PNUD și Guvernul Elveției sunt partenerii strategici ai ANOFM în oferirea serviciilor de găsire a locurilor de muncă, inclusiv consiliere, recomandare și mediere pe piața forței de muncă. Totodată, PNUD și Guvernul Elveției contribuie la o mai bună informare a refugiaților despre serviciile și oportunitățile de angajare oferite de ANOFM. Începând cu luna mai, Agenția organizează pentru refugiați, în Chișinău și Bălți, cursuri de instruire pe termen scurt.