Lansarea Centrului de informare despre piata muncii in mun.Chisinau

Centrul va fi deschis cu suportul proiectului „Eliminarea traficului de fiinţe umane din Republica Moldova şi Ucraina prin măsuri ale pieţei muncii”, finanţat de către Comisia Europeană, şi va oferi consultanţă şi informaţii cu privire la oportunităţile de angajare în ţară contribuind, astfel, la stimularea mobilităţii de munca interne şi la prevenirea migraţiei nereglementate de munca.


Menţionăm că, realizarea măsurii date vine în concordanţă cu prevederile Programului de acţiuni consacrate Anului Tineretului, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.333 din 20 martie 2008.


Conform statutului său, Centrul va oferi servicii populaţiei ce ţin de oportunităţile de angajare în munca în ţară, informaţii despre piaţa muncii teritorială şi naţională, despre cererea şi oferta forţei de munca locală şi condiţiile de ocupare a locurilor de munca libere în ţară etc. Concomitent, personalul Centrului va acorda consultanţă persoanelor decise de a pleca la munca peste hotare privind modalitatea legală de a se angaja în străinătate.


Centrul în cauză nu va deţine bazele de date privind locurile de munca libere peste hotare, nu va acorda servicii populaţiei privind perfectarea documentelor de plecare şi angajare, nu va promova măsuri ce ţin de exodul forţei de munca. La compartimentul dat, activitatea Centrului este axată pe prevenirea traficului ilegal de forţă de munca, informarea în masă privind consecinţele (pericolele şi riscurile) plecării ilegale la munca peste hotare.


În sediul Centrului sunt instalate posturi de autoinformare, care conţin informaţia privind locurile de munca libere din Republica Moldova şi condiţiile de ocupare a lor şi are link-uri către alte pagini oficiale, inclusiv a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie şi către Portalul guvernamental „Piaţa muncii în Republica Moldova” (www.infojobmarket.md).


Prin intermediul Portalului, persoanele interesate pot face cunoştinţă cu serviciile prestate pe piaţa forţei de munca din ţară, informaţiile privind situaţia pe piaţa muncii, diverse studii, rapoarte etc. Persoanele aflate în căutarea unui loc de munca pot să-şi plaseze de sine stătător pe Portal CV-l, iar agenţii economici - locurile de munca libere. Din Centru, prin intermediul cabinelor telefonice, toţi beneficiarii pot contacta gratuit angajatorii pentru a negocia angajarea la un loc de munca în ţară.


Centrul de informare va pune la dispoziţia beneficiarilor o serie de publicaţii şi broşuri despre măsurile promovate pe piaţa muncii interne, riscurile migraţiei nereglementate, materiale video la temă, inclusiv un film documentar, care redă consecinţele negative ale migraţiei ilegale ce i-a afectat pe unii cetăţeni ai Republicii Moldova, precum şi bunele practici de utilizare eficientă a remitenţelor în deschiderea unor afaceri în ţară.


Deschiderea Centrului va avea loc la 12 decembrie curent, ora 14.00, în incinta Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Munca a mun. Chişinău (str. Mitropolit Varlaam, 90).


La eveniment vor participa reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, societăţii civile, parteneri sociali şi mijloacelor mass-media.