Al treilea Centru de informare despre piaţa muncii va fi inaugurat în zona de Nord a ţării


Evenimentul se va produce la 17 decembrie curent, sub egida Ministerului Economiei şi Comerţului şi Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Munca, în parteneriat cu Organizaţia Internaţională a Muncii şi  Centrul Internaţional pentru Dezvoltarea Politicilor Migraţionale, în cadrul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Munca a mun. Bălţi.


Acesta este al treilea Centru de informare despre piaţa muncii, care cuprinde şi compartimentul migraţia de munca, lansate recent în republică cu suportul proiectului „Eliminarea traficului de fiinţe umane din Republica Moldova şi Ucraina prin măsuri ale pieţei muncii”, finanţat de către Comisia Europeană.


Conform statutului său, Centrul va oferi servicii populaţiei ce ţin de oportunităţile de angajare în munca în ţară, informaţii despre piaţa muncii teritorială şi naţională, despre cererea şi oferta forţei de munca locală şi condiţiile de ocupare a locurilor de munca libere în ţară etc. Concomitent, personalul Centrului va acorda consultanţă persoanelor decise de a pleca la munca peste hotare privind modalitatea legală de a se angaja în străinătate.


Centrul în cauză nu va deţine bazele de date privind locurile de munca libere peste hotare, nu va acorda servicii populaţiei privind perfectarea documentelor de plecare şi angajare, nu va promova măsuri ce ţin de exodul forţei de munca. La compartimentul dat, activitatea Centrului este axată pe prevenirea traficului ilegal de forţă de munca, informarea în masă privind consecinţele (pericolele şi riscurile) plecării ilegale la munca peste hotare.


În sediul Centrului sunt instalate cabine telefonice, prin intermediul cărora beneficiarii pot contacta gratuit angajatorii pentru a negocia angajarea la un loc de munca în ţară, este instalat un post de autoinformare, care conţine informaţia privind locurile de munca libere din Republica Moldova şi condiţiile de ocupare a lor cu posibilitatea de a accesa alte pagini oficiale, inclusiv a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie şi cît şi a Portalului guvernamental „Piaţa muncii în Republica Moldova” (www.infojobmarket.md).


Portalul oferă persoanelor interesate diverse informaţii despre  serviciile prestate pe piaţa forţei de munca din ţară, situaţia pe piaţa muncii, studii, rapoarte etc. Totodată, persoanele aflate în căutarea unui loc de munca pot să-şi plaseze de sine stătător pe Portal CV-l, iar agenţii economici - locurile de munca libere.


Centrul de informare va pune la dispoziţia beneficiarilor o serie de publicaţii şi broşuri despre măsurile promovate pe piaţa muncii interne, riscurile migraţiei nereglementate, materiale video la temă, precum şi bunele practici de utilizare eficientă a remitenţelor în deschiderea unor afaceri în ţară.


În programul de lansare este inclusă şi vizionarea unui film documentar care redă consecinţele negative ale migraţiei ilegale ce i-a afectat pe unii cetăţeni ai Republicii Moldova.


Deschiderea Centrului va avea loc la 17 decembrie 2008, ora 14.00, în incinta Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Munca a mun. Bălţi (str. Puşkin, 16).


La eveniment vor participa reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, societăţii civile, parteneri sociali şi mijloacelor mass-media.