Comunicat de presa

Pe parcursul desfăşurării Tîrgului, organizat în cadrul Expoziţiei naţionale „Fabricat în Moldova”, în perioada 27-31 ianuarie curent, circa 4 mii persoane au beneficiat de informaţii despre toate locurile de munca vacante din Republică, din care circa 1,5 mii au căutat un loc de munca prin intermediul postului de auto-informare conectat la Portalul guvernamental „Piaţa muncii din Republica Moldova”…

Tîrgul locurilor de munca a avut ca scop informarea populaţiei despre locurile de munca libere din republică înregistrate în banca electronică de date a Agenţiei Naţionale, negocierea directă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca cu cei circa 50 angajatori, participanţi la Tîrg, care au oferit peste 1000 locuri de munca în diverse domenii.

Vizitatorii Tîrgului au avut posibilitatea să se informeze despre locurile de munca vacante înregistrate de toate agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de munca prin accesarea Portalului guvernamental „Piaţa forţei de munca” ( www.jobmarket.gov.md ). Sistemul informaţional al Agenţiei Naţionale a oferit date furnizate de peste 1000 agenţi economici din diverse domenii de activitate, care au dispus de peste 5500 locuri de munca libere.

De asemenea Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Munca a mun. Chişinău a pus la dispoziţia participanţilor la Tîrg banca electronică de date a locurilor de munca vacante, care deţinea peste 2000 de locuri de munca libere declarate de angajatorii municipiului şi a acordat informaţii privind situaţia pieţei muncii din capitală.

La ediţia a opta „Fabricat în Moldova” pentru prima dată Agenţia Naţională  şi Direcţia politica de cadre a Aparatului  Guvernului a promovat pe larg informaţia despre noul cadru legal cu privire la încadrarea persoanelor în serviciul public şi condiţiile de bază pentru a candida la o funcţie publică, intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2009 şi, de asemenea, au pus la dispoziţia solicitanţilor funcţiile publice vacante în diferite autorităţi ale administraţiei publice.

Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), partener al Agenţiei Naţionale la desfăşurarea tîrgului, a oferit servicii de consultanţă şi informare cu privire la promovarea şi facilitarea implicării tinerilor în activitatea antreprenorială. Peste 200 persoane au beneficiat de acest serviciu, iar 40 de tineri au completat formulare de participare la cursuri de instruire în domeniul antreprenoriatului, organizate în cadrul Programului Naţional de abilitare economică a tinerilor.

Consultaţii şi informaţii juridice în domeniul muncii au fost oferite solicitanţilor de către reprezentanţii Inspecţiei Muncii.

Instituţiile profesionale de învăţămînt participante la Tîrg au oferit informaţii utile privind instruirea profesională în diverse profesii/meserii solicitate pe piaţa forţei de munca.

Specialiştii Agenţiei Naţionale şi Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Munca a mun. Chişinău au consultat şi informat individual solicitanţii despre serviciile acordate gratuit persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, au acordat asistenţă la căutarea unui loc de munca prin intermediul postului de auto-informare, precum şi au prezentat informaţii despre componentele unui interviu de angajare.

O atenţie deosebită a fost acordată grupurilor de tineri-vizitatori de la instituţiile de învăţămînt din municipiu (Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Liberă Internaţională din Moldova), care au fost informaţi despre scopul desfăşurării Tîrgului, locurilor de munca vacante, programele implementate pe piaţa muncii.