Târguri ale locurilor de muncă pentru tineret organizate la nivel teritorial…

La aceste târguri au participat 39 agenţi economici, care au oferit solicitanţilor 688 locuri de munca, iar 530 persoane, aflate în căutarea unui loc de munca, inclusiv absolvenţi ai anului curent, au venit să se informeze despre oferta pieţei forţei de munca din prima sursă şi să negocieze cu agenţii economici.



În cadrul acestor târguri circa 200 persoane au fost selectate pentru o eventuală angajare, iar la situaţia din 17 iulie 2009 deja 144 persoane au fost angajate în munca.



Modalităţile de desfăşurare a târgurilor sânt diferite. Spre exemplu în municipiul Bălţi târgul a fost organizat în comun cu Colegiului Politehnic din localitate. Desfăşurat în incinta Colegiului Politehnic acesta a întrunit 19 agenţi economici atât din mun. Bălţi cît şi din raioanele Glodeni, Rîşcani, Sîngerei şi Făleşti. În speranţa de a negocia un loc de munca pentru a aplica în practică cunoştinţele acumulate în timpul studiilor 180 de absolvenţi ai instituţiei date s-au întâlnit cu angajatorii şi 120 au fost selectaţi pentru angajare ulterioară.



 La târgul din Anenii Noi 10 agenţi economici au oferit 83 locuri de munca libere. Astfel cei 192 de participanţi au avut posibilitate să opteze pentru una din profesiile/meseriile: poştaş, electrogazosudor, casier-operator, manager, secretar, asistent medical, tractorist, laborant, muncitor auxiliar, etc. Şcoala de meserii din localitate care instruieşte tractorişti, bucătari, tencuitori-zugravi şi Centrul de pregătire a cadrelor pentru Armata naţională filiala Anenii Noi, care instruire tractorişti, s-au numărat printre participanţii la evenimen.  La Făleşti 9 agenţi economici au propus tinerilor 123 locuri de munca, din care 89 pentru funcţionari şi 34 pentru muncitori. Cei 140 de participaţi, din care 40 absolvenţi ai gimnaziilor, s-au informat activ asupra pieţei forţei de munca, iar angajaţii agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de munca au desfăşurat şi un mini-sondaj utilizând în cadrul târgului fişa participantului la târg şi chestionarul pentru agentul economic, prin intermediul căruia părţile s-au expus vis-a-vis de unele probleme ce ţin de varietatea locurilor de munca, condiţiile de angajare şi salarizare, etc.



În context menţionăm că Agenţia Naţională desfăşoară aceste târguri, în dependenţă de situaţia pe piaţa muncii din teritoriu şi existenţa locurilor de munca vacante, în conformitate cu Programul de acţiuni în domeniul tineretului pentru anul 2009, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.351 din 5 mai 2009.