Şedinţa ordinară a Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale...

La 22 decembrie 2009 a avut loc şedinţa Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca, agenda căruia a cuprins chestiuni importante din activitatea instituţiei pentru anul 2010: aprobarea  Direcţiilor principale de activitate ale Agenţiei Naţionale, Planului acţiunilor Agenţiei Naţionale în promovarea politicilor pe piaţa forţei de munca, Proiectului bugetului fondului de şomaj şi alocaţiilor din bugetul de stat, valoarea creditului pentru un loc de munca, Procedura standard privind relaţiile cu publicul, accesul la informaţie şi raporturile cu mass-media.



Preşedintele Consiliului Sergiu Sainciuc, viceministru al muncii, protecţiei sociale şi familiei, a menţionat că pe parcursul anului 2009 Agenţia Naţională a făcut faţă mai multor provocări, volumul de lucru a crescut (situaţie pe care membrii Consiliului o cunosc), iar din informaţiile adiţionale la chestiunile incluse pe ordinea de zi este clar că cele preconizate pentru anul viitor s-a făcut în baza unei analize de selectare a acţiunilor după priorităţi - ameliorarea situaţiei pe piaţa forţei de munca, combaterea şomajului, creşterea gradului de ocupare, protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, etc.



Cu referire la Direcţiile principale de activitate şi Planul acţiunilor Agenţiei Naţionale în promovarea politicilor pe piaţa forţei de munca raportorul, V. Costea, vicedirector general al Agenţiei Naţionale a subliniat, că scopul principal al acestora constă în implicarea activă a structurilor teritoriale în implementarea măsurilor active şi pasive pentru ameliorarea situaţiei pe piaţa forţei de munca, iar obiectivele propuse sînt în concordanţă cu cele ale Planului Naţional de acţiuni pentru ocuparea forţei de munca pe a. 2010, fiind axate totodată pe situaţia actuală de pe piaţa forţei de munca, cât şi de plafonul cheltuielilor  bugetului Fondului de şomaj pentru a. 2010.



Datorită implementării diferitor proiecte şi investiţiilor străine Agenţia Naţională în a. 2009 a dezvoltat în continuare  unele direcţii prioritare de activitate - prognoza pieţei muncii, dialogul social, conlucrarea cu persoanele vulnerabile, modernizarea Agenţiei Naţionale, sistemul informaţional şi comunicarea. Au fost deschise Centrul de informare despre piaţa muncii în incinta Agenţiei pentru ocuparea forţei de munca din mun. Chişinău şi trei Centre de informare despre piaţa muncii în domeniul migraţiei în mun. Chişinău, Bălţi şi or. Cahul.



Problemele ce ţin de impactul crizei economice au fost elucidare şi prin unele date statistice pentru perioada de 11 luni 2009: se constată o creştere vădită a numărului de şomeri înregistraţi de la începutul anului 73408 persoane (cu 31371 persoane comparativ cu aceiaşi perioadă a anului 2008), ceea ce reprezintă cu 42,9% mai mult decât indicatorii prognozaţi. Totodată conform situaţiei din 01.12.09 numărul şomerilor aflaţi în evidenţă constituie 38101 persoane, iar numărul locurilor vacante  este doar de 2402 locuri.



Indicatorii pronosticaţi de agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de munca denotă, că în anul 2010 la serviciile acestora vor apela peste 56,8 mii persoane, din care 18,5 mii vor fi susţinuţi la plasarea în câmpul muncii.



Impactul crizei economice a impus excluderea unor măsuri active pe care Agenţia Naţională le desfăşura un ultimul timp pe piaţa muncii. Printre acestea se numără stimularea mobilităţii forţei de munca, stimularea angajatorilor pentru încadrarea în munca a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior finanţaţi de la bugetul de stat, susţinerea financiară a angajatorilor şi şomerilor în crearea locurilor noi de munca.



Tot din aceste considerente au fost modificaţi unii indicatorii ce ţin de formarea profesională a şomerilor (de la 4470 persoane la 2130 persoane) şi la compartimentul lucrări publice de la 2507 persoane preconizate la 1680 persoane.



Referitor la proiectul bugetului fondului de şomaj şi alocaţiilor din bugetul de stat pentru a. 2010, V. Gamangii, şefa Direcţiei economie, finanţe şi evidenţă contabilă a Agenţiei Naţionale, a menţionat că au fost planificate cheltuieli pentru acordarea ajutorului de şomaj pentru 10000 mii beneficiari în sumă de 46265,0 mii lei. În a. 2009 au fost planificate 25780 mii lei (5800 beneficiari), iar în luna noiembrie curent au fost alocate surse financiare suplimentare în sumă de 20 mln. lei pentru acoperirea necesităţilor achitării ajutorului de şomaj.



În 11 luni ale a. 2009 numărul persoanelor care au beneficiat de ajutor de şomaj a fost de 8069 sau cu 3651 persoane mai mul decât în aceiaşi perioadă a anului trecut.



În cadrul dezbaterilor I. Holban, director general interimar al Agenţiei Naţionale a menţionat că atât Direcţiile principale de activitate cât şi Planul acţiunilor Agenţiei Naţionale în promovarea politicilor pe piaţa forţei de munca sînt replicate la Strategia Naţională privind politicile de ocupare a forţei de munca pentru a. 2007-2015 şi la programul Guvernului RM da activitate „Integrare Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare” pentru a. 2009-2015 şi pentru a. 2010 Agenţia Naţională va avea în vizor modificarea şi completarea unor acte normative şi legislative în domeniul ocupării forţei de munca în scopul adaptării serviciilor prestate la necesităţile persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, prevenirii şi reducerii şomajului, îmbunătăţirii cantităţii şi calităţii ocupării forţei de munca prin dezvoltarea abilităţilor şi competitivităţii forţei de munca,  întreprinderii măsurilor pentru integrarea pe piaţa de munca a lucrătorilor migranţi reveniţi în ţară de peste hotare, etc. Un rol aparte va reveni monitortizării activităţilor şi evaluării implementării politicilor de ocupare a forţei de munca.



În contextul întrebărilor puse de membrii Consiliului directorul general interimar al Agenţiei Naţionale, a dat unele amănunte despre diverse activităţi, inclusiv despre experienţa primei companii de informare a concetăţenilor noştri aflaţi temporar cu traiul  în Germania despre locurile de munca din ţară.



În urma dezbaterilor şedinţa Consiliului de administraţie a aprobat Direcţiile principale de activitate ale Agenţiei Naţionale pentru a. 2010, Planul Acţiunilor Agenţiei Naţionale în promovarea politicilor pe piaţa forţei de munca pentru a. 2010, Bugetul fondului de şomaj pentru şi alocaţiilor din bugetul de stat a. 2010, valoarea creditului pentru un loc de  munca pentru a. 2010 şi Procedura standard privind relaţiile cu publicul, accesul la informaţie şi raporturile cu mass-media.