La 15 mai curent Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va participa la Ziua Europei...

Programul Zilei Europei cuprinde o paletă largă de manifestări care au drept scop apropierea cetăţenilor ţării noastre de valorile esenţiale ale Uniunii Europene şi va fi sărbătorită într-un mod original cu participarea diferitor organisme şi oficialităţi europene, reprezentanţi ai  Ambasadelor Statelor UE şi diferitor proiecte finanţate de UE pentru R. Moldova.



Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca va participa la manifestaţie alături de reprezentanţii Proiectului „Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor în cadrul parteneriatului de mobilitate cu Uniunea Europeană”  în calitate de beneficiar al proiectului.



Menţionăm în context, că obiectivele de bază ale Proiectului constau în promovarea mobilităţii legale între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, furnizarea informaţiei corecte despre procedurile şi oportunităţile de migrare, informarea despre riscurile migraţiei ilegale, corelarea cunoştinţelor şi experienţei acumulate de migranţi cu cererea şi oferta de pe piaţa muncii prin programe şi sesiuni de instruire cu scop de reintegrare, etc.



Proiectul cuprinde diverse acţiuni, care sunt implementate atât de Agenţia Naţională  pentru Ocuparea Forţei de Munca, cât şi de alte autorităţi cu responsabilităţi în domeniu,  care se  axează în principal pe integrarea socială şi economică a persoanelor care vor reveni acasă, sesiuni de instruire şi asistenţă tehnică, diverse programe de instruire şi formare profesională susţinute de diferite ţări din spaţiul european, schimb de experienţă şi bune practici între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, cât şi diverse programe de sensibilizare a opiniei publice privind procesul legal de migraţie.



În cadrul acestui Proiect Agenţia Naţională tinde să-şi mărească capacitatea de diseminare a informaţiei de interes public prin susţinerea şi îmbunătăţirea bazei de date privind locurile vacante (utilizată atât de cetăţenii din ţară cât şi de cei de peste hotare) -  site www.anofm.md şi portalul www.jobmarket.gov.md şi să-şi modernizeze instrumentele de comunicare internă şi externă.



Un rezult al acestei colaborări este Centrul de Informare despre Piaţa Muncii, care activează în incinta Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Munca a mun. Chişinău, şi oferă servicii de informare şi consultanţă despre piaţa muncii atât pentru  persoanele aflate în câmpul muncii, cât şi pentru angajator,  şi diverse servicii specializate pentru diferite categorii de persoane aflate în căutarea unui loc de lucru.



Important este că în această activitate de informare Centrul a preluat deja standarde europene, pe care le implementează zi de zi.



Graţie suportului oferit de proiect a fost deschis Centrul de Apel - Piaţa Muncii. Acesta este un serviciu nou de informare destinat atât cetăţenilor din ţară, cât şi de peste hotare, care oferă un pachet standard de informaţii despre piaţa muncii, servicii de ocupare pentru angajatori şi persoanele aflate în căutarea unui loc de munca.



În conformitate cu obiectivele proiectului în unele ţări ale UE se vor desfăşura companii de informare despre piaţa muncii din ţară a moldovenilor aflaţi temporar în saţiul UE şi care doresc să revină acasă.



In context menţionăm că asemenea evenimente s-au produs deja în Germania (Berlin) şi Italia (Padova) şi cetăţenii noştri aflaţi acolo au venit la aceste întâlniri.



Cu aceste,  alte realizări şi perspective ale proiectului nominalizat puteţi lua cunoştinţă în cadrul Zilei Europei sâmbătă, 15 mai 2010, în Orăşelul european improvizat în Piaţa Marii Adunări Naţionale.