Modificări legislative privind statutul legal al cetăţenilor străini în Federaţia Rusă...

La 20.05.2010 Preşedintele Rusiei Dmitrii Medvedev a semnat Legea federală „Privind introducerea modificărilor în Legea federală „Despre statutul legal a cetăţenilor străini în Federaţia Rusă” şi unele acte legislative a Federaţiei Ruse”, aprobat de Duma de Stat la 12 mai 2010 şi aprobat de Uniunea Federaţiei pe data de 13 mai 2010. Comunică Serviciul de Presă din Kremlin.



Legea întăreşte responsabilităţile Serviciului migraţional federal (SMF) al Federaţiei Ruse privind baza de date despre străini. În afară de aceasta se introduce norma, conform căreia migranţii sunt obligaţi la înregistrarea dactilografă şi fotografiere.



Permisul de munca cetăţeanul străin, care a intrat legal în Federaţia Rusă fără viză, şi s-a înregistrat la locul sosirii pentru efectuarea activităţii de munca la angajatori, îl primeşte la serviciul migraţional federal.



Permisul de munca se eliberează pe perioada funcţionării contractului de munca sau contractului civil pentru îndeplinirea lucrărilor (acordarea serviciilor), dar nu mai mult de 1 an de la data intrării cetăţeanului străin în Federaţia Rusă.



Pentru activitate de munca prin recrutare persoanele fizice, cetăţeni străini, trebuie să primească în organele SMF a Rusiei o patentă pe perioada de la 1 lună până la 3 luni, care poate fi prelungită de mai multe ori pe o perioadă nu mai mult de 3 luni. Perioada comună de activitate a patentei nu poate depăşi mai mult de 12 luni. Preţul patentei este de 1 000 ruble pe lună. Perioada valabilităţii patentei se prelungeşte prin achitarea lunară a plăţii în mărimea costului patentei eliberate, de către cetăţeanul străin. Achitarea patentei reprezintă forma de avans de plată de către cetăţean, a taxei pe venit pentru persoane fizice.



Modificările în legislaţie impun pentru angajator nu doar informarea despre angajarea lucrătorului străin, dar şi despre întreruperea contractului de munca cu acest lucrător şi despre acordarea concediului, fără păstrarea salariului pe durată de mai mult  de o lună calendaristică pe parcursul anului.



În afară de aceasta, modificările precizează noţiunea de „specialist de înaltă calificare”. Acesta este cetăţean străin, care deţine experienţă de munca, aptitudini în domeniul specific de activitate, dacă condiţiile de atragere a lui la munca în Rusia presupun primirea salariului (recompensei) în mărime de 2 mln. ruble şi mai mult pentru  perioada, ce nu depăşeşte un an. Reieşind  din priorităţile de dezvoltare ale economiei ruse, Guvernul Federaţiei Ruse are dreptul să diminueze cerinţele la mărimea salariului (remunerării) pentru astfel de cetăţeni străini.



Legea prevede, că permis la munca pentru specialist de înaltă calificare se eliberează pe perioada de valabilitate a contractului de munca sau contractului civil cu angajatorii, care l-au invitat, dar pe o perioadă nu mai mare de 3 ani. Această perioadă poate fi prelungită de mai multe ori pe durata valabilităţii contractului de munca, dar nu mai mult de 3 ani pentru fiecare prelungire.



De la data intrării în FR specialistul de înaltă calificare şi membrii familiei lui trebuie asiguraţi conform contractului de asigurare medicală benevolă. Garantarea asigurării medicale a specialistului de înaltă calificare este o condiţie obligatorie a contractului de munca, încheiat cu acesta. În baza permisului în cauză specialistului şi membrilor familiei lui (soţului şi copiilor) li se perfectează permis de şedere pe perioada valabilităţii contractelor respective. Specialistului de înaltă calificare se acordă regimul de taxe al rezidentului Federaţiei Ruse (cu o cotă de impozitare de 13 %).