Vizită la Agenţia Naţională....

Astăzi, 3 iunie 2010, o Misiune a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie din Lituania a întreprins o vizită de lucru la Agenţia Naţională. Şefa Misiunii dna Audra Sipaviciene a menţionat că scopul vizitei îl constituie informarea asupra politicilor curente ale Guvernului RM în domeniul migraţiei forţei de munca, situaţiei şomajului pe piaţa forţei de munca, cât şi dezbaterea posibilităţii implementării unui proiect de reîntoarcere voluntară asistată a cetăţenilor RM din Lituania.



În timpul întrevederii dl Ion Holban, director general al Agenţiei Naţionale, a făcut o retrospectivă a problemelor actuale care conturează situaţia pieţei forţei de munca, a programelor şi strategiilor de dezvoltare ale acesteia. Vorbitorul a menţionat, că efectele crizei economice se resimt pe piaţa muncii, rata şomajului în trimestru I 2010 a atins cota de 9,7%. La 01.06.2010 în evidenţele Agenţiei Naţionale sânt înregistraţi 52479 mii de şomeri şi 3585 de locuri de munca vacante. A scăzut mult şi locurile vacante de munca în comparaţie cu anii care au precedat criza economică, iar volumul de lucru pentru personalul Agenţiei Naţionale s-a mărit aproximativ de 2,5 ori.



Cu referire la domeniul migraţiei forţei de munca directorul general a informat despre cadrul legislativ şi normativ ce vizează problema, despre competenţele instituţiei, activităţi întreprinse şi opţiuni actuale, menţionând în context că în ţările UE cum ar fi Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Franţa pleacă specialiştii calificaţi. O altă destinaţie a acestora rămâne a fi Rusia.



În context, Misiunea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie din Lituania a fost informată despre activităţile desfăşurate de proiectul "Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor în cadrul parteneriatului de mobilitate cu UE", proiect care promovează mobilitatea legală între statele Uniunii Europene şi Moldova cu două obiectivele prioritare: reintegrarea moldovenii care doresc să revină în Moldova şi informarea corectă despre modalităţile legale a celor care doresc să plece la munca în spaţiul UE. Actualmente tot în cadrul proiectului nominalizat Agenţia Naţională studiază experienţa altor state privind reintegrarea voluntară pentru a implementa unele aspecte.



Reprezentanţii Misiunii s-au interesat despre ramurile şi zonele în care ar putea fi eventual angajaţi migranţii moldoveni din Lutuania, despre întreprinderile care ar putea eventual angaja contingentul respectiv, cât şi despre prevederile legislative referitor la diverse aspecte ale deschiderii afacerilor proprii.



Părţile au făcut un schimb de păreri privind obiectivele preconizate pentru viitoarele proiecte referitoare la reintegrarea voluntară asistată, care ar putea avea continuitate până în anul 2013.



Oaspeţii s-au referit şi la unele aspecte ale migraţiei ilegale şi efectele acesteia, la propria experienţă de abordare a problemelor şi specificul evoluţiei proceselor migraţionale, la activităţile ce ţin de revenirea migranţilor în ţară şi integrarea acestora pe piaţa muncii, susţinerea persoanelor care ar dori să revină voluntar în ţară şi dispun de abilităţi economice pentru a-şi iniţia propria afacere.  



Misiunea s-a arătat interesată de experienţa Agenţiei Naţionale referitor la companiile de informare despre piaţa muncii şi partenerii implicaţi în atare activităţi, organizate cu suportul proiectului "Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor în cadrul parteneriatului de mobilitate cu UE" , desfăşurate în Germania şi Italia. Alte puncte de tangenţă au servit Centru de informare despre piaţa muncii, Centru de Apel - Piaţa Muncii, Centrele pentru Migraţie din AOFM Chişinău, Bălţi şi Cahul.