Vizită de studiu şi documentare a Misiunii Comisiei Economice pentru Europa a ONU la ANOFM...

O misiune a Comisiei Economice pentru Europa a ONU a vizitat Agenţia Naţională în scopul unei evaluări ce ţine de impactul politicilor pentru planificarea la nivel naţional a acţiunilor în procesul de elaborare a Ghidului de parcurs în procesul de îmbătrânire.



Experţii, dna Viviane Brunne şi dl Christopher Mallmann, s-au întâlnit cu dna Raisa Dogaru, vicedirector general al Agenţiei Naţionale, şi cu un grup de funcţionari.



Experţii s-au interesat despre existenţa unor concepte speciale pentru persoanele de vârsta a treia privind încadrarea pe piaţa muncii, inclusiv includerea la cursuri de instruire în grădinărit, limbi străine, tehnologii informaţionale etc. şi dacă angajaţii mai în vârstă au posibilităţi de instruire pentru aşi păstra locul de munca.



Salutând prezenţa oaspeţilor dna Raisa Dogaru, vicedirector general al Agenţiei Naţionale, i-a informat despre competenţele şi activităţile desfăşurate de instituţie, menţionând că în a. 2009 circa 12 mii de persoane în vârstă prepensionară au apelat la serviciile Agenţiei Naţionale şi au beneficiat de tot spectrul de servicii acordate persoanelor aflate in căutarea unui loc de munca.



Vorbind despre această categorie de persoane dna Raisa Dogaru a specificat, că acestea se pot recalifica prin intermediul cursurilor de formare profesională în cadrul a 35 de instituţii de învăţământ profesional cu instruire în circa 40 de prosefii/meserii şi că sunt oportunităţi de studiere a bazelor antreprenoriatului (42-72 ore în toate instituţiile de învăţământ profesional în dependenţă de profesie/meserie).



Agenţia Naţională are ceva experienţă în a orienta persoanele din această categorie din mediul rural spre lucrări ce ţin de artizanat şi meşteşugurile populare, care aduc atât beneficiu personal, cât şi pentru întreaga societate.



Alt aspect sunt lucrările publice remunerate în folosul comunităţii, desfăşurate de către autorităţile administraţiei publice locale şi susţinute financiar din contul mijloacelor bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale şi din alte mijloace alocate conform legislaţiei (granturi, investiţii, sponsorizări direcţionate spre dezvoltarea comunităţii).



Actualmente categoria respectivă are posibilităţi de participare la activităţile desfăşurate în cadrul „Clubului muncii” – seminare, şedinţe-training de instruire în  metode de căutare a informaţiilor despre un posibil loc de munca şi acordarea ajutorului practic în formarea marketingului personal pentru a se prezenta într-o lumină mai favorabilă în faţa angajatorilor, cât şi la târgul locurilor de munca pentru a se informa şi a negocia cu angajatorii.



O altă alternativă de informare este Centrul de informare despre piaţa muncii, care oferă posibilitatea persoanei aflate în căutarea unui loc de munca de sine stătător prin posturile de autoinformare să-şi caute un loc de lucru, cât şi Centrului de Apel – Piaţa Muncii, care oferă telefonic şi gratuit un standard divers de informaţii ce ţin de piaţa muncii.



Pentru a lucra la schimbarea imaginii acestei categorii de persoane şi, mai întâi de toate pentru a schimba atitudinea angajatorilor faţă de ele, urmează să avem o altă abordare, mai complexă, şi aceasta ţine de mai multe instituţii care ar putea contribui fiecare la nivelul său, inclusiv ONG-le şi instituţiile partenere pe piaţa muncii.



Oaspeţii au menţionat că în urma întrevederilor şi discuţiilor avute vor propune un sistem de monitorizare al Ghidului de parcurs şi au reiterat în context disponibilitatea de a susţine Republica Moldova în realizarea studiului cu privire la îmbătrânirea populaţiei şi recomandarea căilor de orientare strategică în politicile socio-demografice din perspectiva transformărilor structurale ale populaţiei.



În discuţie au fost abordate chestiuni ce ţin de experienţa altor state în domeniile de politică la nivel naţional şi adaptarea instituţională la procesele de îmbătrânire demografică.



Menţionăm că Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei actualmente se află la etapa de finalizare a proiectului Strategiei naţionale în domeniul securităţii demografice, iar misiunea în cauză se documentează asupra elaborării cadrului de monitorizare şi evaluare a  acesteia. Din aceste considerente Ministerul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei în parteneriat cu Comisia Economică pentru Europa şi Biroul Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie în RM, au organizat între 7-9 iunie curent întrevederi ale experţilor internaţionali cu reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, mediului academic, societăţile civile şi mass-media.