Campanie de informare despre piaţa muncii desfăşurată pentru moldovenii aflaţi temporar cu traiul în Germania...

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca în colaborare Centrul Internaţional pentru Migraţie din Germania, vor desfăşura la 20 noiembrie curent, or. Nurnberg (Germania) o campanie de informare a cetăţenilor moldoveni, care trăiesc şi muncesc temporar în această ţară şi doresc să revină în ţară, despre  pi aţa forţei de munca în RM şi oportunităţile de reintergare pe piaţa muncii.



Scopul acestei campanii de informare este de a stabili şi menţine legătura cu cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare, de a comunica direct şi de a-i informa despre situaţia actuală pe piaţa forţei de munca şi tendinţele de dezvoltare ale acesteia, cadrul legislativ al pieţei muncii şi instituţiile statului care promovează politicile şi programele de dezvoltare ale pieţei forţei de munca, posibilităţile de reintegrare a cetăţenilor aflaţi în străinătate, etc.



Menţionăm, că actualmente pe piaţa muncii unele companii solicită prioritar forţ ă de munca calificată şi este important ca cetăţenii noştri să cunoască această informaţie, să poată contacta direct cu angajatorii în cazul dacă ar dori să revină acasă.



Interesaţi să atragă personal, cu experienţă de munca acumulată de cetăţenii noştri în Germania s-au arătat 10 angajatori şi 2 agenţii private de ocupare din ţară: ÎM “Sudzucker Moldova” SA, SRL „Ademar-mob”, ÎM ,,Moldcell” SA, ICS “Alied Testing ”, BC “MOBIASBANCA-Groupe Societe Generale” SA , ÎCS “SUMMA” SRL, Zona economica liberă Bălţi, STARNET SRL , Efes Vitanta Moldova Brewery , Roedl and Partner, ÎCS ,,TopJobs” SRL , IDS Consulting.



Aceste companii vor avea posibilitatea să-şi prezinte, cetăţenilor moldoveni invitaţi să participe la eveniment, oferta de locuri vacante în mod direct. Solicitările lor se referă la mecanizatori, agronomi, economişti, lăcătuşi, manageri, ingineri, programatori, medici, contabili, coordonatori-proiecte, consultanţi pe diferite domenii, muncitori calificaţi etc., totalul de locuri de munca este peste 3000.



Menţionăm, că acţiunea este susţinută de proiectul "Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor în cadrul parteneriatului de mobilitate cu UE", program implementat de către Agenţia Suedeză pentru Ocuparea Forţei de Munca, care ne va ajuta să consolidăm relaţia cu diaspora moldovenilor aflată în spaţiul UE, în cazul de faţă în Germania.



Amintim în context, că unul dintre obiectivele primordiale ale proiectului este reintegrarea moldovenilor în ţara de origine, iar această campanie de informare este o modalitate de a arăta cetăţenilor moldoveni că proiectul se referă la interesele şi nevoile cetăţeanului.



Evenimentul este organizat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca, instituţie în subordinea Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în comun cu Centrul Internaţional pentru Migraţie din Germania (CIM) în parteneriat cu alţi actori atât din Moldova cât şi din Germania, printre care: Ambasada Republicii Moldova în Germania, Consulatul General din Frankfurt, Serviciul Public de Ocupare din Germania, Institutul Leipzig şi diaspora moldovenilor.



În cadrul evenimentului va participa unul din cei mai stabili parteneri ai Agenţiei Naţionale - Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM). Aceasta va prezenta ,,Programul PARE 1+1” - un Program pilot, de atragere a remitenţelor prin mobilizarea resurselor umane şi financiare ale migranţilor în scopul de a desfăşura activitate antreprenorială în R. Moldova, care include cele mai bune practici ale ţărilor ce au trecut prin etape similare de dezvoltare economică şi va fi co-finanţat de mai multe organizaţii internaţionale.



Acest program prevede că pentru fiecare leu investit în afaceri în Republica Moldova din veniturile obţinute în străinătate, se oferă 1 leu din partea statului.



Totodată Agenţia Naţională va veni cu un pachet standard de informaţii ce ţin de situaţia actuală a pieţei muncii, inclusiv despre activitatea Centrului de Informare şi Centrului de Apel  al pieţei muncii  - instrumente moderne de difuzare a informaţiei, care sunt accesibile şi persoanelor aflate departe de hotarele ţării.



În context amintim, că Agenţia Naţională a mai organizat astfel de evenimente în spaţiul european pentru cetăţenilor noştri aflaţi departe de casă, actuala companie de informare este a treia desfăşurată peste hotarele ţării, iar conaţionalii noştri au manifestat de fiecare dată interes pentru acest mod de informare despre piaţa muncii din R. Moldova.



Evenimentul se va desfăşura la 20 noiembrie 2010 pe adresa:



Hotelul Hollday Inn, str. Engelhargasse 12, 90402, or. Nurnberg



+tel: 49 (0) 911-24 25 00