Şedinţa ordinară a Consiliului de administraţie ANOFM.

La 23 decembrie curent a avut loc şedinţa  ordinară a Consiliului de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca, agenda căruia a cuprins chestiuni importante din activitatea instituţiei pentru anul 2011: aprobarea  Planului acţiunilor Agenţiei Naţionale în promovarea politicilor pe piaţa forţei de munca, proiectului Bugetului, valoarea creditului pentru un loc de munca, Prognoza pieţei muncii şi Barometrul profesiilor pentru a. 2011 şi informaţia referitor la elaborarea şi editarea Manualului procedurilor de lucru cu clienţii.



Cu referire la Planul acţiunilor Agenţiei Naţionale în promovarea politicilor pe piaţa forţei de munca, dl Ion Holban, director general al Agenţiei Naţionale, a subliniat că scopul principal al acestora constă în implicarea activă a structurilor teritoriale în implementarea măsurilor active şi pasive pentru ameliorarea situaţiei pe piaţa forţei de munca. Principalele obiective pentru 2011 vor fi completarea şi modificarea legislaţiei din domeniul ocupării forţei de munca în scopul adaptării serviciilor prestate la necesităţile persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, prevenirea şomajului de lungă durată, formarea profesională a şomerilor pentru facilitatea accesului la piaţa muncii, îmbunătăţirea capacităţilor de comunicare la Agenţiei Naţionale pentru asigurarea accesului la informaţie, dezvoltarea în continuare a dialogului social cu partenerii sociali, etc.



Conform bazei de date la situaţia din 01.12.2010 numărul şomerilor înregistraţi de la începutul anului de Agenţia Naţională este de 74970 persoane. În această perioadă au fost organizate 55 de târguri şi mini-târguri ale locurilor de munca, 2 companii de informare despre piaţa muncii organizate pentru moldovenii aflaţi temporar cu traiul în Germania şi Italia.



La lucrări publice cu caracter temporar în 282 de unităţi economice au fost antrenaţi 1,8 mii şomeri. Au beneficiat de servicii de informare şi consiliere profesională 51,8 mii de persoane din care 80 la sută deţin statutul de şomer, au fost organizate 256 de şedinţe ale Clubului muncii.



Tot în această perioadă 2,3 mii persoane au absolvit cursurile de formare profesională, din care 75 la sută au fost plasaţi în câmpul  muncii după absolvire.



Planul de Acţiuni pentru anul 2011 cuprinde diverse activităţi de impulsionare a implementării Strategilor de modernizare a Agenţiei Naţionale, de comunicare şi de dezvoltare a dialogului social, măsuri de auto-ocupare a şomerilor prin intermediul posturilor de auto-informare, resurselor Web, seminarelor informative, cât şi un şir de acţiuni de monitorizare a celor preconizate.



Potrivit indicatorilor pronosticaţi de agenţiile teritoriale în 2011 la serviciile acestora vor apela peste 57,7 mii persoane cărora conform legislaţiei li se va acorda statut de şomer, din care 26% vor fi susţinuţi la plasarea în câmpul muncii. La lucrări publice vor fi antrenate 1680 persoane şi 2130 persoane la cursuri de formare profesională.



Referitor la proiectul Bugetului Agenţiei Naţionale pentru a. 2011, dna Valentina Gamangii, şefa Direcţiei economie, finanţe şi evidenţă contabilă, a menţionat că au fost planificate cheltuieli pentru acordarea ajutorului de şomaj în sumă de 51312,1 mii lei pentru susţinerea a 10,0 mii şomeri şi de alocaţie de integrare sau reintegrare profesională 5874,3 mii lei pentru 2,6 mii persoane.



Totodată 6987,5 mii lei vor fi alocaţi pentru instruirea profesională a şomerilor şi 4559,8 mii lei pentru antrenarea şomerilor la lucrări publice în folosul comunităţii. Pentru desfăşurarea a 57 de târguri ale locurilor de munca şi 239 seminare informative sunt planificate surse financiare în mărime de 262,5 mii lei.



Impactul crizei economice a impus excluderea realizării unor măsuri active pe care Agenţia Naţională le desfăşura un ultimul timp pe piaţa muncii. Printre acestea se numără stimularea mobilităţii forţei de munca, stimularea angajatorilor pentru încadrarea în munca a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ superior finanţaţi de la bugetul de stat, susţinerea financiară a angajatorilor şi şomerilor în crearea locurilor noi de munca.



Cu referire la Prognoza pieţei muncii pentru a. 2011 dl Ştefan Clancea, prim-vicedirector general, a subliniat că aceasta a fost elaborată prin metoda de chestionare a agenţilor economici, utilizând modalitatea eşantionării stratificate după forma de proprietate, domeniul de activitate şi numărul de angajaţi. Au fost supuşi chestionării 2903 agenţi economici din lista totală de 14085 agenţi economici prezentată de Biroul Naţional de Statistică.



Scopul anchetării angajatorilor a fost constatarea situaţiei economice a întreprinderii şi a perspectivele ei de dezvoltare în următoarele 12 luni ale anului 2011; determinarea numărului de angajaţi la moment şi perspectiva în următoarele 12 luni ale anului 2011; evaluarea cererii forţei de munca pentru anul 2011; crearea ori lichidarea locurilor de munca; lista profesiilor preconizate spre creare sau reducere; evaluarea necesităţii de formare profesională a forţei de  munca pentru anul 2011.



Rezultatele anchetării agenţilor economici denotă următoarele tendinţe: vor fi create mai multe locuri de munca decât lichidate; în unele ramuri ale  economiei vor creşte locurile de munca.



Barometrul profesiilor pentru anul 20 11 denotă şanse înalte de angajare pentru următorii specialişti : medici, farmacişti, surori medicale, profesori, manageri în comreţ, programatori. Cu şanse reduse de angajare vor fi în anul viitor juriştii, economiştii, merceologii, psihologii, agronomii, zootehnicienii, bibliotecarii, medicii veterinari.



Pentru muncitori Barometrul profesiilor indică în anul 2011 şanse sporite la angajare operatorilor de producţie, asamblorilor-cablaje, cusătoreselor, croitorilor, betoniştilor, finisorilor, vânzătorilor, lăcătuşilor, frezorilor. Iar electromontorilor-telecomunicaţii, telefoniştilor, tractoriştilor, frizerilor, mecanicilor, maşiniştilor macaragii – le reveni şanse reduse de angajare.



Preşedintele Consiliului de administraţie dl Sergiu Sainciuc, viceministru al muncii, protecţiei sociale şi familiei, a menţionat că pe parcursul anului 2010 Agenţia Naţională a făcut faţă mai multor provocări, volumul de lucru a crescut (situaţie pe care membrii Consiliului o cunosc), iar din informaţiile audiate la chestiunile incluse pe ordinea de zi este clar că cele preconizate pentru anul viitor s-a făcut în baza unei analize de selectare a acţiunilor după priorităţi: combaterea şomajului, creşterea gradului de ocupare, formarea profesională a şomerilor, activităţi de ţin de îmbunătăţirea cadrului legislativ şi normativ, protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, etc.



În urma dezbaterilor şedinţa Consiliului de administraţie a aprobat pentru a. 2011 Planul Acţiunilor Agenţiei Naţionale în promovarea politicilor pe piaţa forţei de munca, proiectul Bugetului, valoarea creditului pentru un loc de  munca în sumă de 20 mii lei şi Manualul privind procedurilor de lucru cu clienţii în sistemul ANOFM.