Promovarea imaginii Agenţiei Naţionale prin servicii moderne de calitate

La 27 ianuarie curent a avut loc lansarea Portalului www.angajat.md, Prognozei pieţei muncii şi elementelor de identitate vizuală ale Agenţiei Naţionale.

La eveniment a participat dna Valentina Buliga, ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, reprezentanţi ai autorităţilor ăpublice centrale, echipa Proiectului “Consolidarea capacităţilor de gestiune a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor în cadrul parteneriatului de mobilitate cu UE” şi reprezentanţii mijloacelor mass-media.

Publicăm mesajul de salut al directorului general dl Ion HOLBAN, adresat asistenţei  la deschiderea evenimentului:

Ţin să menţionez că Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca fiind autoritatea publică centrală a serviciului public de ocupare desconcentrat este abilitată în conformitate cu legislaţia în vigoare să promoveze politicile, strategiile şi programele de stat în domeniul dezvoltării pieţei forţei de munca, protecţiei sociale a persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca, prevenirii şomajului şi combaterea efectelor lui sociale.

În calitate de serviciu public de ocupare activăm mai bine de 20 de ani, timp în care s-au direcţionat politicile, strategiile, programele implementate în domeniul ocupării forţei de munca spre prestarea serviciilor de calitate.

Actualmente pentru a asigura un serviciu de calitate pe piaţa muncii este necesar nu doar de a cunoaşte specificul nevoilor diferitor categorii de persoane sau de a acumula informaţii despre toţi factorii care influenţează cerinţele acestora, dar de a moderniza însăşi procedurile de prestare a acestor servicii. n

Piaţa muncii vine mereu cu noi provocări şi acestea impun structurilor Agenţiei Naţionale reorientarea activităţilor spre cele mai bune practici internaţionale.

În acest context un punct decisiv de plecare pentru autorităţile publice este platforma naţională de dezvoltare strategică„e-guvernare”. În Programul său de activitate „Integrare europeană, libertate, democraţie, bunăstare”, Guvernul Republicii Moldova îşi propune să dezvolte informarea societăţii privind prestarea serviciilor publice prin intermediul portalurilor şi paginilor WEB departamentale.

În ultimii ani s-a lucrat intens pentru a include structurile Agenţiei Naţionale în această activitate şi astăzi venim cu servicii noi prestate pe piaţa muncii prin intermediul mijloacelor electronice – portalul şi pagina web ANOFM.

Beneficiarii serviciilor noastre sunt persoanele aflate în căutarea unui loc de munca şi ei respectiv – angajatori.

Astăzi suntem la ora lansării Portalului www.angajat.md care vine cu un serviciu nou cu destinaţia foarte bine definită angajator  versus  persoană aflată în căutarea unui loc de munca.Prin această modernizare dorim să ajungem la beneficiari la distanţă, rapid, simplu şi comod.

Concomitent începem şi o campanie de promovare a imaginii instituţionale prin realizarea materialelor pentru mass-media, publicaţiilor interne şi externe, bannerelor, afişelor informaţionale. Totodată venim cu un spot publicitar privind serviciile prestate de ANOFM, vom promova elemente distinctive de imagine ale instituţiei (culoare, siglă). 

Onorată asistenţă, începând cu a. 2008 Agenţia Naţională anual, elaborează şi promovează un studii ce ţin de Prognoza pieţei muncii pe termen scurt – un an. Ţin să menţionez, că în RM aşa studii foarte necesare nu se efectuează.

Astăzi vom lansa şi Prognoza pieţei muncii pentru a. 2012,careoferă informaţii generale despre principalele tendinţe de pe piaţa forţei de munca – structura ocupării forţei de munca pe activităţi, crearea locurilor de munca, deficitul forţei de munca, cooperarea angajatorilor cu agenţiile pentru ocuparea forţei de munca în programe de instruire profesională.

Aceste pronosticuri vor fi puse la dispoziţia autorităţilor publice centrale şi locale, şi vor servi ca sursă de informare absolvenţilor liceelor şi gimnaziilor la alegerea profesiei, la planificarea activităţilor agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de munca.

În final vreau să subliniez, că aceste schimbări în activitatea structurilor Agenţie Naţionale au devenit posibile datorită Proiectului „Consolidarea capacităţii Moldovei de gestionare a pieţei muncii şi de reîntoarcere a migranţilor în cadrul parteneriatului de mobilitate al RM cu Uniunea Europeană”, promovat de către Serviciul Public de Ocupare din Suedia.