În serviciul persoanelor asflate în căutarea unui loc de muncă

Pentru îndeplinirea obiectivelor preconizate Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca depune eforturi de adaptare a serviciilor prestate la necesităţile beneficiarilor -  persoanelor aflate în căutarea unui loc de munca şi angajatorilor.

Un accent deosebit se pune pe  acordare a serviciilor prin intermediul de Centrului  de informare și  Centrului de apel  despre  piaţa muncii, care activează în cadrul Agenției pentru Ocuparea Forței de Munca a mun. Chișinău.

Centrul de informare despre piața muncii contribuie la informarea cetățenilor despre situația pe piața forței de munca, locurile vacante, angajatorii și specialitățile/meseriile de top, serviciile oferite de agențiile pentru ocuparea forței de munca la nivel teritorial.  Începând cu ianuarie curent până în luna decembrie,  centrul a lucrat cu 262 angajatori, care au fost informați despre legislația în domeniul ocupării forței de munca și au fost susținuți în procesul de recrutare a personalului.

Au fost oferite consultații individuale de informare pentru 5500 de persoane, care se află în căutarea a unui loc de munca, privind condițiile de ocupare a posturilor vacante înregistrate în baza de date a Agenției Chișinău, formarea și instruirea profesională, migrația locală în scop de munca, serviciile de ocupare, protecția socială în caz de șomaj etc.

Tot în această perioadă  3200  de persoane au utilizat posturile de autoinformare, iar 830 de persoane au utilizat mijloacele de telecomunicare  (cabine telefonice)  pentru a stabili contacte cu angajatorii și a negocia posibilitatea de a participa la un interviu de angajare.

Pentru a facilita procesul de incluziune în societate Centrul de Informare a organizat  273  de  seminare informative pentru șomeri,  la care au participat 3243 de persoane,  și 53 de seminare instructive privind tehnici și metode de căutare a unui loc de munca și perfectarea CV-ului la care au participat 489 de persoane.

Tot în această perioadă au fost desfășurate activități de recrutare cu participarea angajatorilor din domeniile construcției drumurilor,  alimentației publice și comerț, resurselor umane, producerii mobilei, în rezultatul cărora au fost angajate în câmpul muncii 70 persoane.                                                                                                                                         

Centrul de Apelpiața muncii oferă prin intermediul liniei fierbinți consultanță și diversă informație privind diferite aspecte ale pieței forței de munca. Conform  datelor în unsprezece luni, centrul  a răspuns la 6275 de apeluri telefonice, atât din țară cât și de peste hotare, a oferit 64 de răspunsuri prin skype și 56 prin e-mail-uri.

Persoanele pot beneficia de consultanță sau informații despre piața muncii formând din Republica Moldova numărul de telefon 0 8000 1000 (apel gratuit) și  din străinătate +373 22 83 84 14 (apel taxabil).

Persoanele interesate pot vizita Centrul de informare despre piața muncii, care se află pe adresa Chișinău, str. Mitropolit Varlaam 90, unde specialiști versați din domeniu vă pot oferi  informații utile.

Mai multă informație pute-ți găsi pe portalul Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca www.angajat.md.