Comunicat privind desfășurarea Conferinței de totalizare a inițiativei de consolidare a relației de colaborare cu Zonele Economice Libere din Republica Moldova (ZEL)

La 16 septembrie 2014 Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca în parteneriat cu proiectul Uniunii Europene „Consolidarea capacităților de gestionare a migrației în Republica Moldova” a organizat Conferința de totalizare a inițiativei de consolidare a relației de colaborare cu Zonele Economice Libere din Republica Moldova.
Prezentă la eveniment, Dna Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a subliniat importanța consolidării colaborării serviciului public de ocupare cu Zonele Economice Libere care are un impact pozitiv asupra dezvoltării, modernizării și transparenței pieței forței de munca, integrării în cîmpul muncii a cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv a celor migranți și la general asupra dezvoltării social-economice a țării.
Domnul Sergiu Sainciuc, Viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a salutat inițiativa de atragere a Zonelor Economice Libere la realizarea politicilor pe piața muncii și de trasare a unor acțiuni de colaborare în vederea dezvoltării pieței muncii din Republica Moldova.
La rîndul său, Dna Raisa Dogaru, director adjunct al Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca a comunicat despre inițiativa de stabilire a partenerilor strategici, rezultate și ariile de colaborare cu Zonele Libere, precum și despre impactul parteneriatului strategic. De asemenea, a venit cu propuneri de soluționare a problemelor cu care se confruntă aceste zone, inclusiv cea a lipsei cadrelor calificate.
La conferință au participat administratorii principali și rezidenți ai Zonelor Economice Libere, reprezentanți ai Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de munca, Ministerului Educației, Ministerului Economiei.
Unele din subiectele abordate la eveniment au vizat rolul consolidării colaborării cu Zonele Libere pentru dezvoltarea pieței forței de munca, susținerea UE în consolidarea relației de colaborare cu angajatorii precum și reforma în învățământul profesional tehnic.
De către domnul Marin Ciobanu, administratorul principal al Zonei Economice Libere „Bălți” au fost prezentate perspectivele dezvoltării Zonei Libere, care prevede crearea a cca 4 mii locuri de munca, precum și informarea despre mersul realizării proiectului privind crearea Academiei profesiilor. Iar de către reprezentantul companiei „Draexlmaier Automotive” S.R.L., domnul Andrei Grecu, a fost promovat Proiectul Pilot cu Școala profesională nr. 5 care prevede instruirea duală.
Spre finalul Conferinței au fost semnate Acordurile de Colaborare între Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca și Zonele Economice Libere din Republica Moldova.