Comunicat de Presă: Cum de gestionat 200 milioane de şomeri în lume?

   Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca prezintă Comunicatul de Presă al Asociaţiei Mondiale a Serviciilor Publice de Ocupare (AMSEP WAPES). Agenţia Naţională este membru AMSEP WAPES din anul 2007.

     Șomajul are un impact enorm asupra economiei mondiale. Îmbunătățirea participării pe piața muncii și facilitarea accesului la locuri de munca este o provocare pentru majoritatea țărilor. Mai mult de 250 de factori de decizie, experți și manageri din toate regiunile ale globului se vor reuni la Istanbul pe data de 6-8 mai pentru a aborda aceste probleme. Evenimentul de asemenea va prezenta principalele concluzii ale studiului "Lumea serviciilor publice de ocupare" publicat de WAPES, Banca Inter-Americană de Dezvoltare, și OECD.
    Serviciile publice de ocupare sunt în centrul acțiunii de a ajuta grupurile cele mai  vulnerabile pe piața muncii și cu susținerea potrivirii de competențe. Noua lume a muncii este o provocare a capacității și serviciilor actorilor pieței muncii peste tot în lume. Serviciile publice de ocupare în special au necesitatea de a actualiza strategia lor și portofoliu, în scopul de a  îmbunătății calitatea locurilor de munca, precum și furnizarea, dezvoltarea și mobilitatea abilităților. Al 10-lea Congres Mondial WAPES va evidenția și discuta aceste provocări.
 
Locuri de munca mai bune pentru toți
În timpul Congresului experții vor reflecta și discuta soluții pentru lucrători care sunt blocați la locuri de munca precare, precum și amenințarea sărăciei a persoanelor încadrate în munca. Ei vor dezbate la fel despre munca virtuală și la distanță, care schimbă echilibrul  de viață – munca a multor oameni.
 
Abilități pentru viitor      
Locuri de munca bune sunt cele care dezvoltă abilitățile  și personalitatea oamenilor și fac viața lor mai interesantă. Participanții la Congres vor discuta cum aceasta poate fi realizat pentru toate nivelurile de abilități, și pentru cei care sunt acum condamnați să efectueze numai sarcini de rutină și monotone.
 
Migrația și mobilitatea
Globalizarea a crescut semnificativ numărul de muncitori migranți. Ei s-ar putea confrunta cu oportunități interesante sau o viață mai bună în străinătate, dar și cu lipsa de recunoaștere a competenților, locuri de munca neregulate și disponibilitatea redusă de a gestiona eventuala  întoarcere. Pe parcursul Congresului migrația forței de munca va fi abordată în cadrul portofoliului serviciilor de ocupare.
 
Șomajul în rîndul tinerilor
Atenție specială pe parcursul Congresului va fi acordată situației specifice a tinerilor. Într-adevăr aceasta este o provocare de a facilita intrarea pe piața muncii cu puțină experiență de lucru și a gestiona așteptările tinerilor în același timp. Cum pot serviciile publice de ocupare ajuta la transformarea acestui domeniu de conflict într-o situație reciproc avantajoasă?
 
Context
Conferința este co-organizată între WAPES și membru său  ISKUR (Serviciu Public  de Ocupare din Turcia). Unele organizații internationale precum OIM la fel au un rol activ în Congres.
 
Unde și când
6-8 mai laBomonti Hilton & Conference Center, Silah§or Caddesi No: 42 Bomonti §i§li istanbul, Turcia
 
Informații de contact
Yasemin Tezer, (for TR and EN), Tel.: 05394538663, E-mail: yasemin.tezer@dorakmice.com Pierre Alain Vandewaile (for FR-EN-ES), Tel.: +32 470076827, E-mail: communication@wapes.org
 
Jurnaliștii sunt așteptați la Bomonti Hilton Ballroom pentru discursuri de deschidere la 8:30, 6 mai.
În biroul de presă, la 10.15, jurnaliștii sunt invitați să se întâlnescă cu experții și reprezentanții organizațiilor. Vă rugăm să ne contactați pentru interviu cu experți.
 
http://wapes2015istanbul.org/
World Association of Public Employment Services
Association Mondiale des Services d’Emploi Publics
Asociacion Mundial de los Servlcios Publicos de Empleo