Comunicat privind organizarea Forului meseriilor/profesiilor și a Tîrgului locurilor de muncă pentru Tineret

La 28 mai 2015, la Chişinău, în incinta Palatului Republicii, sub egida Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerului Educaţiei, se va desfăşura a V-a ediție a Forului meseriilor/profesiilor, în cadrul căruia Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca în comun cu Agenția pentru ocuparea Forței de Munca a municipiului Chișinău va organiza Tîrgul locurilor de munca pentru Tineret.
 
Forul meseriilor/profesiilor și Tîrgul locurilor de munca pentru Tineret este destinat absolvenților liceelor și gimnaziilor, tinerilor care își caută primul job, șomerilor, precum și persoanelor angajate care doresc să-și schimbe locul de munca.
 
Programul evenimentului va cuprinde: oferta instituțiilor de învățămînt (orientarea în lumea specialităților/profesiilor/meseriilor, prezentări master-class), oferta angajatorilor (prezentarea ofertelor de munca libere, negocierea cu agenții economici privind ocuparea unui loc de munca, aplicarea CV-lor la angajatori), Gala angajatorilor remarcabili, oportunități de deschidere a unei afaceri, seminare, training-uri, dezbateri tematice.
 
În premieră, participanții la eveniment, vor avea posibilitatea să-și identifice domeniile prioritare de interes profesional, fiind ghidați în carieră de către experți în domeniu.
 
Devenit deja tradiţie, acest eveniment va oferi tinerilor posibilitatea de a se familiariza cu programele de studii ale instituțiilor de învățămînt, de a cunoaşte angajatori din diferite domenii (servicii, comerț, construcții, industria ușoară, industria alimentară, transport, tehnologii informaționale și comunicații, agricultură, administrație publică) și de a negocia jobul potrivit.
 
Astfel, peste 30 instituţii de învăţământ, peste 60 companii şi întreprinderi angajatoare, ce vor propune peste 1300 locuri de munca,  ONG-uri şi autorităţi publice care au anunțat participarea, prin eforturi susţinute vor face ca Forul meseriilor/profesiilor și Tîrgul locurilor de munca pentru Tineret să devină o platformă deschisă de comunicare, informare şi consultanţă.
 
Specialităţile, profesiile/meseriile propuse de companii sunt diverse: specialiști în domeniul tehnologiilor informaţionale (operatori la PC, programatori), designer, contabili, medici, ingineri, manageri, electromontori, asamblori, tehnicieni, agenţi vânzări, cusători, bucătari, etc.
 
Pe platoul Tîrgului vor fi amplasate posturi de auto-informare electronică, care vor oferi vizitatorilor posibilitatea să acceseze gratuit portalul locurilor de munca vacante www.angajat.md și platforma Tîrgului on line www.e-angajare.md, fiind ghidați de specialiști la utilizarea instrumentelor pe care acestea le oferă.
 
Totodată, persoanele în căutarea unui loc de munca vor avea șansa să obțină informații despre serviciile prestate de agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca, despre cele circa 8000 locuri de munca vacante înregistrate în baza de date a Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca, dintre care circa 3000 în mun. Chişinău, precum şi condiţiile de ocupare a acestora.
 
Tradiţional, reprezentanții Cancelariei de Stat vor promova informația cu privire la funcțiile publice vacante și cadrul legal de încadrare în serviciul public, iar reprezentanții Inspectoratului de Stat al Muncii vor oferi solicitanților consultanță și informații juridice în domeniul muncii.
 
Pe parcursul lunilor mai – iunie majoritatea agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de munca au organizat și vor organiza Tîrguri ale locurilor de munca. La 28 mai 2015, tîrguri ale locurilor de munca pentru tineret vor organiza agenţiile pentru ocuparea forţei de munca a municipiului Bălți, raioanelor Cahul, Sîngerei și Drochia.
 
 
Important! În perioada 28 mai - 1 iunie 2015, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Munca organizează Tîrgul on-line „Locuri de munca pentru Tineret”.
 
Tîrgul on-line va putea fi accesat pe platforma www.e-angajare.md și va întruni peste 100 companii, astfel încît persoanele care caută un loc de munca, vor avea posibilitatea de a alege jobul potrivit din cele peste 2500 locuri vacante disponibile și de a aplica direct CV-ul pentru acesta.
 
Uşile Forului meseriilor/profesiilor şi Tîrgului locurilor de munca pentru tineret vor fi deschise la data de 28 mai 2015, între orele 10:00 - 15:00, Palatul Republicii, mun. Chişinău, str. Maria Cebotari, 16.
 
Partenerii evenimentului: SOIR Moldova, WJR, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Asociația Copiilor Surzi din Moldova, Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri, Centrul de Asistență Juridica pentru Persoane cu Dizabilități, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, Primăria municipiului Chișinău.
 
Parteneri media: TV Moldova 1, Radio Moldova, TV7, Jurnal TV, Euro TV, Kiss FM, #diez, Canal Regional, UNIMEDIA, Agora.
 
Informaţii suplimentare puteți obține la Centrul de Apel - Piaţa Muncii, tel. 0 8000 1000, apel gratuit din orice localitate a Republicii Moldova (orele de lucru 8:30-15:30, de luni pînă vineri).