COMUNICAT INFORMATIV: Ședință de lucru cu reprezentații Campaniei Regionale „Vocea Tinerilor”

La  21  septembrie 2015, în  incinta Agenției Nationale pentru Ocupare a Forței de Munca, s-a desfășurat  ședința de lucru cu reprezentanții Campaniei Regionale „Vocea Tinerilor”.
 
Scopul: consultarea tinerilor cu privire la problemele cu care se confruntă, dar și soluțiile pe care le văd viabile în ceea ce privește angajarea în cîmpul muncii și voluntariat.
 
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca, împreună cu reprezentanții Campaniei Regionale ”Vocea Tinerilor”, au participat la întâlnirea bilaterală la care au fost discutate prioritățile tinerilor a Republicii Moldova în domeniul angajării în câmpul muncii. Prioritățile sunt prezentate în declarația "Tinerii - prioritate pentru Guvern într-o țară prosperă", primită în cadrul Campaniei Regionale ”Vocea Tinerilor”. Campania este susținută de Fondul ONU Pentru Populație (UNFPA).
 
Părerile tinerilor privind problemele cu care se confruntă urmează a fi luate în considerație în procesul de perfecționare a legislației în domeniul ocupării forței de munca, inițiat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei în contextul implementării Programului de Guvernare, dar și a Planului de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere în perioada 2014-2016. Propunerile de politică se vor regăsi în noua Strategie de ocupare a forței de munca care urmează să fie elaborată de către Ministerul Muncii, Protecției Sociel și Familiei, dar și în Legea ocupării forței de munca ce urmează a fi modificată.

Problemele cheie notate în cadrul discuțiilor se referă la facilitarea tranziției tinerilor de la școală la munca, intensificarea suportului pentru tinerii care nu reușesc să se integreze în câmpul muncii după absolvirea instituțiilor de învățământ, ș.a.

Astfe, tinerii propun:

  • Să fie dezvoltate și promovate activ programele de voluntariat
  • Să fie recunoscută munca de voluntariat și să fie un avantaj la angajare
  • Să fie eliminate orice discriminari de angajare care contravin drepturilor omului
  • Să fie remunerați egal cu angajații adulți în baza performanțelor
  • Să existe educație economică promovată în instituțiile de învățământ, dar și de către organizațiile societății civile
  • Stagiile de practică să fie apreciate și desfășurate calitativ pentru a fi asigurați că cunoștințele practice le pot aplica fiind angajat
  • Programele de studii să fie revizuite periodic și adaptate pentru a corespunde cerințelor de pe piața muncii
  • Să fie  îmbunătățită comunicarea și parteneriatul între angajatori și instuțiile de învățământ
  • Să fie eliminată discriminarea pe bază de gen la angajare.

În cadrul ședinței s-a discutat problema angajării tinerilor din cauza lipsei eperienței, abilităților și educației de calitate. Dat fiind faptul că  hotarele cultural se schimbă, inovațiile tehnico-științifice progresează zilnic, iar deprinderile de viață sunt o precondiție pentru un mod de viață sănătos, astăzi tinerii au nevoie să obțină abilități care îi vor ajuta să se adapteze pentru a fi capabili să acceseze locuri de munca decente pe tot parcursul vieții.
 
Tinerii au fost informați despre serviciile prestate de ANOFM și structurile sale de ocupare. Totodată, au fost susținuți în propunerile pe care le înaintează și li s-a propus să colaboreze la implementarea politicilor ce țin de integrarea tinerilor pe piața forței de munca. Agenția Națională a menționat că este deschisă spre colaborare și implicare activă la promovarea ideilor reprezentanților Campaniei Regionale „Vocea Tinerilor”.