Finalizarea primului ciclu al proiectului „Antreprenoriat Inovativ pentru angajarea durabilă în cîmpul muncii (SYSLAB) și lansarea ciclului doi
La data de 25 septembrie 2015 a avut loc ședința Bordului Executiv al Proiectului Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova (PNUD Moldova) „Antreprenoriat inovativ pentru angajarea durabilă în cîmpul muncii (SYSLAB)”, care a avut ca scop finalizarea primului ciclu al proiectului implementat în perioada 2013-2015 de către PNUD Moldova și SYSLAB Internațional cu suportul oferit de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei, precum și de a lansa cel de-al doilea ciclu al proiectului.
La eveniment a participat Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Stephane Bride, Reprezentantul permanent adjunct al PNUD Moldova, Narine Sahakyan, conducerea Agenției Nationale pentru Ocuparea Forței de Munca, precum și specialişti din cadrul proiectului.
Potrivit agendei, a fost prezentat raportul de progres al Proiectului PNUD Moldova „Antreprenoriat inovativ pentru angajarea durabilă în cîmpul muncii” pentru perioada 2013-2015 şi aprobat proiectul de document privind desfășurarea celei de a II-a etape „Rețeaua de centre de consiliere în carieră din Republica Moldova”, inclusiv Planul de acţiuni pentru anii 2015-2018.
S-a vorbit despre rezultatele obținute în cadrul proiectului, inclusiv deschiderea Centrelor SYSLAB de Dezvoltare inovativă a carierei, create în cadrul Proiectului PNUD Moldova „Antreprenoriat inovativ pentru angajare durabilă în cîmpul muncii”, în baza metodologiei SYSLAB International AS, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei și Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Moldova. Centrele SYSLAB au fost create și activează în 5 locații din Moldova: Chișinău, Bălți, Rezina, Cahul și Comrat. Acestea au drept scop instruirea și asistarea șomerilor calificaţi, a migranţilor moldoveni întorși acasă și a absolvenţilor în obţinerea locurilor de munca relevante în Republica Moldova, prevenirea exportului de inteligenţă și susţinerea creșterii economice a țării.
În rezultat, 80% din beneficiarii centrelor SYSLAB au fost angajați în cîmpul muncii. Totodată, reprezentanţii Centrelor SYSLAB au fost invitaţi şi au participat activ la toate tîrgurile locurilor de munca organizate de către ANOFM și structurilor sale teritoriale.
Cel de al doilea proiect va include două componente: integrarea profesională și promovarea spiritului antreprenorial. Astfel, vor fi sprijiniți șomerii cu idei antreprenoriale pentru a găsi un loc de munca sau a lansa un start-up.
Reprezentanții PNUD Moldova au ținut să mulțumească pentru deschidere și strînsa colaborare care există între Centrele SYSLAB și structurile teritoriale ale ANOFM, inclusiv cele din municipiile Chișinău, Bălți și raioanele Rezina, Cahul și Comrat.
Amintim că între PNUD și ANOFM, la data de 17 ianuarie 2014, a fost încheiat un Memorandum de colaborare, care a stat la baza constituirii unui cadru de cooperare și facilitare a colaborării între centrele SYSLAB și structurile ANOFM. Principalele domenii de activitate au fost axate pe facilitarea recrutării potențialilor beneficiari și acordarea asistenței pentru beneficiarii direcți ai centrelor SYSLAB.