Campania Națională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”, 15-21 octombrie 2015

La 15 octombrie 2015 a fost lansată Campania  Națională  „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”, ediția a IV-a, cu genericul „10 ani a Convenției Consiliului Europei privind Lupta Împotriva Traficului de Ființe Umane”, care se desfășoară în perioada 15-21 octombrie 2015, în contextul marcării Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane la 18 octombrie.
 
Evenimentul are ca scop informarea și sensibilizarea societății despre riscurile și consecințele traficului de ființe umane, despre realizările, dar și dificultățile în implementarea Convenției Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de ființe umane, cu accent sporit pe domeniul respectării drepturilor omului. Amintim, R. Moldova a ratificat Convenția respectivă în anul 2006.
 
În cadrul „Săptămânii de luptă împotriva traficului de ființe umane”  vor fi realizate acţiuni precum: Prezentarea Raportului de analiza strategică „Monitorizarea situaţiei privind traficul de fiinţe umane - analiza stării şi dinamicii infracţionale pentru anul 2014", expoziţia de artă privind marcarea Zilei Europene Antitrafic la Chişinău, Bălţi şi Cahul, în cadrul căreia artişti din întreaga ţară vor prezenta obiecte de artă reflectând problema TFU, prelegeri publice cu studenţii facultăţilor de drept şi de relaţii internaţionale a Institutului de Relaţii Internaţionale din Moldova şi tineri din licee (matricea activităților poate fi accesată pe site-ul www.antitrafic.gov.md).
 
În context, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca, în scopul prevenirii fenomenului de trafic de ființe umane, ține să sublinieze despre oportunitățile și serviciile pe care agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de munca le oferă persoanele aflate în căutarea unui loc de munca, locurile de munca libere gestionate și condițiile de ocupare a acestora, dar și despre riscurile migrației ilegale.
 
Unul dintre primele motive care influențează persoana în a lua decizia să plece peste hotare este factorul economic. Oportunitățile de angajare la munca, în special pentru femei, în Moldova sunt limitate, mai ales pentru tinerele care provin din familii sărace, neavând posibilitatea să urmeze studii pentru obținerea unei profesii /meserii. Astfel, transparența pe piața muncii și promovarea serviciilor prestate prin intermediul agențiilor teritoriale este cu atât mai importantă cu cât structurile teritoriale ale Agenției Nationale activează pe întreg teritoriul țării și pot facilita accesul celor care caută un loc de munca la informații și servicii de integrare în câmpul muncii, inclusiv posibilitatea de a urma un curs de formare profesională gratuit.
 
Persoanele aflate în căutarea unui loc de munca pot beneficia de servicii gratuite și informații despre piața muncii:
- direct la agențiile teritoriale (adresele pot fi accesate: http://anofm.md/network/agency);
- apelând gratuit Centrul de Apel – Piața Muncii la nr. 080001000 (apel din țară) și nr. +37322838414 (apel din străinătate), de luni până vineri, în intervalul orelor 8:30 – 15:30;
- vizitând Centrul de Informare despre Piața  Muncii, mun. Chișinău, str. Mitropolit Varlaam, 90 de luni până vineri, în intervalul orelor 8:00 – 17:00;
- accesând site-ul instituțional al Agenției Nationale – www.anofm.md;
- accesând portalul locurilor de munca gestionat de Agenția Națională – www.angajat.md;
- participând la târgurile locurilor de munca organizate în teritoriu, dar și la cele on-line organizate periodic prin intermediul platformei www.e-angajare.md.
 
În cazul în care persoana intenționează să emigreze sau se confruntă cu o situație complicată (abuz, munca forțată, violență în familie etc.) poate apela cu încredere la suportul:
- Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Unitatea Națională de Coordonare a Sistemului Național de Referire: tel. (+373) 22 727274, e-mail: coordonator.snr@mmpsf.gov.md;
- Linia fierbinte pentru promovarea migrației sigure și contracararea traficului de ființe umane:
Centrul Internațional „La strada”: gratuit la nr. 080077777 (apel din țară); (+373) 22233309 (apel din străinătate);
ONG „Interacțiune”: gratuit la nr. 080088888 (apel din țară); (+373) 53386030 (apel din străinătate);
- Telefonul de Încredere pe problema violenței în familie:
Centrul Internațional „La strada”: gratuit la nr. 080088008;
ONG „Interacțiune”: gratuit la nr. 080099800;
- Portalul informațional în domeniul migrației: www.migratiesigura.md.
 
Pentru mai multe detalii despre drepturile victimelor traficului de ființe umane, cei interesați pot consulta broșura elaborată de către Consiliul Europei:
Anexă: Convenția Consiliului Europei privind lupta împotriva Traficului de Ființe Umane. Drepturile victimelor.