Campania de sensibilizare consacrată Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, 30 noiembrie – 04 decembrie 2015

În contextul consemnării Zilei Internationale a Persoanelor cu Dizabilități, în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2015 vor fi organizate activități dedicate incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități, cu scopul de a sensibiliza opinia publică vizavi de situația integrării persoanelor cu dizabilități în viața socială, economică și culturală.
Pe parcursul acestei săptămâni, Ziua Internațională a Persoanelor cu dizabilități va fi celebrată prin organizarea mai multor activități de sensibilizare în ceea ce privește drepturile persoanelor cu dizabilități, dar și măsuri de combatere a discriminării sociale și profesionale a acestora.
În acest sens, vor fi desfășurate acţiuni care includ:
- organizarea expoziției de fotografii realizate de către copii și adolescenți cu dizabilități „Lumea așa cum o văd Eu”, în incinta Bibliotecii municipale „B.P. Hajdeu”;
- organizarea expoziției cu vînzări a lucrărilor confecționate de către persoanele cu dizabilități, inclusiv beneficiari ai instituțiilor subordonate Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în incinta Centrului Republican pentru Copii și Tineret „Artico”;
- acțiuni social-culturale consacrate consemnării Zilei Internationale a persoanelor cu dizabilități: mese rotunde, conferințe, seminare cu genericul – incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități, activități culturale pentru persoanele cu dizabilități.
Programul de acțiuni privind consemnarea Zilea Internationale a persoanelor cu dizabilități aprobat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei Nr. 181 din 11 noiembrie 2015 poate fi accesat aici.
În context, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Munca prin intermediul structurilor sale teritoriale va organiza seminare informative cu participarea persoanelor cu dizabilități, cu oferirea informațiilor despre oportunitățile și serviciile pe care agențiile teritoriale le oferă persoanele aflate în căutarea unui loc de munca, locurile de munca libere gestionate și condițiile de ocupare a acestora, precum și cu angajatorii în vederea informării referitor la prevederile legislației în vigoare ce țin de incluziunea profesională a persoanelor cu dizabilități. La fel, reprezentanții Agenției Nationale și structurile sale teritoriale vor participa la acțiunile organizate de către autoritățile publice locale, organizațiile neguvernamentale, asociațiile persoanelor cu dizabilități, ș.a.
Precizăm, că în 1970, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat o serie de declaraţii privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, anul 1981 fiind proclamat de Adunarea Generală a ONU drept an internaţional al persoanelor cu dizabilităţi, iar la 14 octombrie 1992, a fost proclamată Ziua de 3 decembrie – Zi Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.